Slovenija
36 ogledov

Težko poletje za Revozove delavce

Peoirzvodnja v Revozu Andrej Leban
Revozovi delavci v strahu pričakujejo jesen. Bolni se bojijo jemati bolniški dopust, saj so takšni delavci “prvi na odstrelu”, ko Revoz odpušča. Sindikat: "Če bo treba, bomo zaostrovali."

Delovodja je jasno povedal, da naj raje ne gremo na bolniško, ker bomo v tem primeru takrat, ko pride do novih odpuščanj, prvi na listi,” za žurnal24.si pove delavec Revoza. Pridruži se mu še nekaj njegovih sodelavcev, ki pa se ne želijo izpostavljati z imenom in priimkom, saj se bojijo za svoje službe (njihove podatke hranimo v redakciji).

Delat prihajamo tudi z vročino, če je potrebno. Težko je, vendar že tako ali tako se bojimo, da sledi nov val odpuščanja, o katerem se v tovarni potihem govori že nekaj tednov,” pravi Dolenjec.

Doda, da jim v tovarni nihče ne poda jasnih odgovorov. “Če bi vsaj vedeli, na čem smo, da bi si iskali delo drugje. Doma imam družino, ne vem, če bom v jeseni še lahko plačeval položnice. Vi ne veste, kako je. Ponoči sploh ne spim, bojim se naslednjega dne,” doda.

Sindikat: Gre za agencijske delavce

Strah je upravičen,” prizna predstavnik sindikata Revozovih delavcev Slavko Pungeršič.Ja, od ljudi slišim, da se res to dogaja, da jim svetujejo, naj ne odhajajo na bolniško. Gre sicer za agencijske delavce, torej tiste, ki v Revozu delajo preko zaposlitvenih agencij.”

Ko pride do odpuščanj, naj bi se izbor tistih, ki ostanejo brez dela (zvečine gre vedno za agencijske delavce), naredil tudi na podlagi podatka, ali je koristil bolniški dopust. Pa četudi za tri dni v sezoni gripe, recimo. “To bomo težko preprečili, saj uradno tega seveda nihče ne bo priznal,” pravi predstavnik delavcev.

Izpostavi predvsem težavo dvojnosti zaposlitev, ki jo dopušča država. “Agencijski delavci ne morejo poseči niti po nobenem pravnem sredstvu, saj, kot rečeno, uradno tega ne morejo dokazati.

Revozov odgovor na naša vprašanja se glasi: “Če že gre za zmanjševanje števila zaposlenih iz katerega koli razloga, sta poglavitna kriterija potreba po delu na posameznem delovnem mestu in učinkovitost posameznika.

“Ne dobimo odgovorov”

Revozovim delavcem so pred tedni najprej povedali, da bodo po poletnih dopustih izdelovali več vozil, da bodo imeli tudi vse delovne sobote. Potem se je napoved spremenila.

Zdaj se po tovarni širi strah o tem, da bo prišlo do novega odpuščanja. Kaj več naj bi bilo uradno znanega sredi julija, pravi sindikalist Pungeršič. “V sredo smo imeli izredni sestanek sindikalnega odbora. Kaj več, da opozarjamo, v tem trenutku ne moremo.

Napoveduje, da bodo v primeru, da se bodo razmere še poslabšale, s sindikalnimi aktivnostmi začeli v jeseni. “Vendar kaj pa naj? Gremo v stavko? Zagrozimo, da teden dni ne bomo delali? Saj že itak po cel teden ne delamo. Od 25. junija do 3. julija bomo spet ves teden doma,” pove.

Poudari, da je proizvodnja vezana na uspešnost prodaje, kjer sam vidi osnovo težav. “Ves čas zastavljamo vprašanja, kako bodo pospešili prodajo twinge ali smarta, ki ne dosegata dobrih rezultatov. Odgovorov ne dobimo.

Nevenka Bašek, predstavnica za stike z mediji za naš portal sicer pove, da trenutno v Revozu ne poteka nobeno masovno odpuščanje. “Še več, do konca oktobra bomo prezaposlili 51 agencijskih delavcev.

Peoirzvodnja v Revozu | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Sestanek v Franciji

Pungeršič pove še, da se bo prihodnji teden udeležil vsakoletnega sestanka predstavnikov delavcev Renaultovih tovarn z upravo koncerna.

Postavil bom konkretna vprašanja, bojim pa se, da bom dobil vse prej kot takšne odgovore.” Zaključi, da vsem delavcem v tovarni – ne glede, ali so agencijski ali Revozovi – ne preostane drugega, kot da počakajo na sredino julija, ko naj bi bilo kaj več znanega o njihovi usodi. 

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • tecumseh_1975 11:48 21.junij 2015.

    jaz pa ne zastopim kaj toliko jamranja... ko so jih zaposlili se je vedelo da bodo pač brez dela če se avtomobili ne bodo prodajali. In umotvorno je misliti da se bo en twingo prodajal 10 let kot nor. Slej ...prikaži več ko prej prodaja pade. Verjetno jim že v pogodbah piše da so zaposleni zaradi povečanega obsega dela. Tako to je. Sam že dolgo delam v prodaji in v zadnjih destih letih še nisem imel pogodbe za nedločen čas in že 10 let živim v negotovosti in hodim na minimalne dopuste in delam bolan...itd. Tako to je dandanašnji, če nisi zaposlen v javni upravi ali nimaš vez. In dokler se ne najde novi matija Gubec to tako bo .. Miro nas ne bo rešil.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:44 20.junij 2015.

    "Bolni se bojijo jemati bolniški dopust, saj so takšni delavci “prvi na odstrelu”"A ni tako skoraj pri vseh večjih podjetjih v Sloveniji?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:41 20.junij 2015.

    Če imaš veze se vedno najde novo delovno mesto. Če jih pa nimaš se pa lahk pod nosom obrišeš.