Slovenija
16 ogledov

'Težko rečemo ne'

Letos so na notranjem ministrstvu prejeli že 133 pritožb zoper policiste. Fotogr Žurnal24 main
Slovenija se odloča, ali napotiti policiste v Gazo na mirovno misijo. V Sloveniji je 180 policistov, ki so usposobljeni za misije.

Slovenija mora v petek Bruslju sporočiti, ali bo oziroma v kakšni meri bo sodelovala na mirovni misiji v Gazi. "Odločitev o tem, ali bo Slovenija v Gazo poslala svoje predstavnike, je še v usklajevanju," je bilo vse, kar je v sredo lahko pojasnila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Evropska unija pri državah članicah izvaja tako imenovani nabor sil, ko države pozove, naj se izrazijo glede svojih zmožnosti za sodelovanje pri misiji. Slovenijo naj bi prosili za sodelovanje s policijskimi strokovnjaki.

"Sama osebno menim, da je Gaza daleč, ne smemo pa reči, da to ni naš problem in se temu ne smemo izogniti," pravi Kresalova.

 

Krizna žarišča

Afganistan. Slovenija bo okrepila svojo prisotnost v Afganistanu, je potrdila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. V Afganistanu je 66 slovenskih vojakov in en civilni funkcionalni strokovnjak. Slovenija sicer trenutno sodeluje v šestih misijah, na leto pa gre za to 25 milijonov evrov.

V misijo prostovoljno
V policiji je ta trenutek 180 kandidatov, ki so opravili osnovno usposabljenje, kar je pogoj, da se prijavijo na misijo, nam je potrdil Marko Rode z generalne policijske uprave. Med njimi so tudi kandidati, ki bi lahko delali na opazovalni misiji, če bi Evropska unija obnovila misijo na mejnem prehodu Rafa med Gazo in Egiptom. "Sodelovanje v misijah je popolnoma prostovoljno, interes za misije je precejšen," pravi Rode. Misija objavi delovna mesta, temu sledi interni razpis. Razpisna komisija seznam kandidatov nato pošlje na sedež misije. Izbrani kandidati morajo pred odhodom opraviti še nekajdnevno napotitveno usposabljanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.