Slovenija
18 ogledov

Thaler bi tožil Murdocha

Thaler je odločen oprati debel madež, ki mu ga je prizadejala afera s podkupovan Žurnal24 main
Zoran Thaler, ki ga je s stolčka evropskega poslanca odnesla afera s podkupovanjem, razmišlja o tožbi proti korporaciji News International, saj naj bi njeni novinarji nezakonito prišli do obremenjujočih podatkov.

"Stvar je v fazi priprav. Stiki so vzpostavljeni," je dejal Thaler, ki je moral marca odstopiti, potem ko je v javnost prišel video posnetek, na katerem se Thaler z novinarji, za katere je verjel, da so lobisti, dogovarja za svojo pomoč pri spreminjanju zakonodaje v Evropskem parlamentu v zameno za 100.000 evrov podkupnine.

"To, česar so se posluževali, v nobeni državi ni zakonito. In očitno je to neka tradicija, ki se jo gredo že vrsto let. V mojem primeru je šlo za simulacijo ponujanja podkupnine, z moje strani za simulacijo prejemanja obljube, kar je bilo nezakonitega, je pa to tajno snemanje in prisluškovanje," je Thaler povedal za Slovensko tiskovno agencijo, za Dnevnik pa je povedal, da se je povezal s skupino 35 odvetnikov, ki so tožbo že vložili. Povedali so mu, da je med njegovim primerom in primeri tožnikov veliko podobnosti.

Ali se bo resnično odločil za tožbo, bo znano po njegovem tehtnem premisleku. Kot je povedal za Dnevnik, se zaveda, da ob morebitni zmagi nenaklonjenega javnega mnenja v Sloveniji verjetno ne bo spremenil, bi pa zmaga pomenila "majhen obliž na rano."

Za Radio Slovenija je sicer Thaler namignil, da utegne slediti zgledu ostalim žrtvam nezakonitega prisluškovanja, saj naj večina od njih ne bi bila pripravljena na poravnave in bodo odškodnine izterjali prek sodišč.

"V tem kontekstu tudi sam vidim več možnosti, da bo tudi moja zadeva uspela," za STA še dodaja nekdanji evropski poslanec, ki je kandidiral na listi SD.

Vdirali in kradli zasebne podatke
Primer News internationala medijskega magnata Ruperta Murdocha je te dni pod drobnogledom britanskega sodišča, saj ga številne znane osebnosti, med njimi Siena Miller, Claudia Schifrer, Jude Law in drugi obtožujejo, da so novinarji njegovih edicij izkoriščali vdore v njihove mobilne telefone ali e-pošto v katere je vlamljal zasebni detektiv Glenn Mulcaire. Ta je sicer že za zapahi.

 

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Sodišče se je odločilo podrobneje pretresti štiri primere, ki bodo, če bo News International spoznan za krivega, služili kot vzorčni primer za zasebne tožbe oškodovanih, tudi Zorana Thalerja, ki je prepričan, da so ga  novinarji snemali protizakonito.

News International naj bi sicer denar za odškodnine ali poravnave črpal iz posebnega sklada, vrednega več deset milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.