Slovenija
72 ogledov

Thalerjeva kazen znak, da bi bilo bolje biti pošten

slovenija 11.02.14, Zoran Thaler, Predobravnavni narok zoper bivsega evropskega Anže Petkovšek
Kazen. Nekdanji evropski poslanec, ujet med dogovarjanjem za podkupnino, je priznal, obžaloval, se opravičil in dobil zapor.

"Presenečena sem nad to razsodbo, saj niti nisem vedela, da pred slovenskim sodiščem poteka postopek proti gospodu Thalerju," obsodbo nekdanjega poslanca Evropskega parlamenta (EP) Zorana Thalerja komentira britanska novinarka Claire Newell. Ta je pred tremi leti skupaj s sodelavcem – pod pretvezo, da sta lobista – povabila Thalerja na sestanek in ga skrivaj posnela med dogovarjanjem o podkupnini, ki bi jo od njiju prejel v zameno za podporo določenim predlogom v EP.

Posnetek ključen dokaz

Prav ta posnetek, ki ga je Newellova odstopila ljubljanskemu sodišču, je bil odločilen, da je sodišče Thalerja včeraj obsodilo. Thaler je nedavno sicer krivdo res sam priznal, a se je hkrati v zameno za to s tožilstvom pogodil za kazen. "Ta sodba je zagotovo sporočilo javnim funkcionarjem, da se ne izplača ravnati koruptivno, če že nimajo zavore pred tem, da je to nezakonito," je prepričana tožilka Blanka Žgajnar. Thaler je zdaj kaznovan z dvema letoma in pol zaporne kazni, ki pa jo bo služil samo ob koncih tedna v zaporu na Igu. Državi bo moral plačati okoli 32.000 evrov denarne kazni, Pediatrični kliniki pa je moral do včeraj nakazati 15.000 evrov donacije. Prav tako naslednjih pet let ne bo smel opravljati nobene vodilne ali odgovornejše funkcije v državni upravi in mednarodnih organizacijah oziroma ustanovah. Thaler je tik pred izrekom sodbe očitano podkupljivost še enkrat priznal in se za svoje dejanje tudi opravičil. "Svojo ceno za to pa sem plačal in jo še plačujem," dodaja. 

Komentarjev 2
  • gornik 23:43 11.februar 2014.

    Za dve leti na dob ,da dobije surlu .

  • lukaz 22:00 11.februar 2014.

    Očitno se naša tožilka ne zaveda, da so ga tokrat ''dobili'', da take buče prodaja.Vprašanje pa je, kolikokrat ga pa niso ujeli pri prejemanju podkupnin?Kakšna je pa kazen za uničevanja našega ''ugleda''?Prejeta kazen je lahko le spodbuda ...prikaži več za naše funcionarje, da nadaljujejo s početjem, ker tudi če jih posnamejo pri dejanje, ne bo nobenih resnih sankcij!!!Če bi želeli podati neko sporočilo, bi mu morali prisoditi kazen v višini vsaj dveh let zapora in vračilo pleč za celoten mandat!!!