Slovenija
13 ogledov

The Economist: "Sloveniji zmanjkuje časa"

Zoran Janković Benjamin Kovač
"Na vrsti je Slovenija," piše The Economist, ki govori o krizi v prvi izmed nekdanjih socialističnih držav, ki je prevzela evro, a jo primerja z Italijo in Grčijo, ko ji na podlagi tujih mnenj svetuje tehnokratsko vlado.

Vplivni mednarodni finančni časnik v svoji spletni izdaji ocenjuje razmere v Sloveniji predvsem v luči povolilnih spletk. Economist opravi pregled dogajanja, v katerem izpostavlja Zorana Jankovića kot malega tajkuna in ljubljanskega župana, ki je na volitvah presenetljivo zmagal, a je bil v koalicijskih pogajanjih poražen. Avtor opozarja na Virantovo listo, ki jo vidijo kot ključno za preobrat po njihovi zavrnitvi vstopa koalicije zaradi domnevno prevelikih razlik s stranko Pozitivna Slovenija.

Economist ugotavlja, da lahko pride do ponovnih predčasnih volitev, če predsednik države Danilo Türk po ponovnem poskusu iskanje podpore za istega ali drugega mandatarja oceni, da so bili napori zaman.

Naraščajoči dolg v očeh tujine

Slovenija se spopada z naraščajočim dolgom in grožnjo novih nižanj kreditnih ocen. Slovensko gospodarstvo je po oceni Economista zelo odvisno od izvoza in blizu recesiji. Država zato po mnenju časnika nujno potrebuje reze na področju javne porabe. Le tako bo lahko zadostila novim pogojem evroobmočja, ki ju diktirata Nemčija in Francija, da bi umirili dolžniško krizo v Evropi. Seveda pa so ukrepi, ki bi jih bilo potrebno sprejeti, zelo nepriljubljeni.

"Najboljša izbira je tehnična vlada"

Večina zunanjih opazovalcev je prepričanih, da bi bila za Slovenijo najboljša izbira tehnična vlada, kakršni imajo npr. v Italiji in Grčiji. Ob tem pravi: "na vrsti je Slovenija," Vendar bi to bila zgolj prehodna rešitev. Economist ob tem poudarja, da država nima več nič časa, ki bi ga lahko izgubljala v iskanju soglasja o oblikovanju nove vlade ali soglasja o novih volitvah.

Komentarjev 3
  • privat 08:25 15.januar 2012.

    od kje Sloveniji tehnična vlada.?..lahko le dobimo lažnivce,osumljence,tatove ali katere druge barabe...

  • Darko 10:58 14.januar 2012.

    Jaz mislim, da glede na ta prispevek, ki jih mediji objavljajo in želijo ustvariti javno mnenje v državi da sestavijo vlado.Milan Kučan, Janez Stanovnik, Zoran Janković, Svetlana Makarović pa še kdo so imena, ki bi lahko tehnično rešila ...prikaži več to državo sranja in bi ga pripeljalo v popolno "govno".

  • trimix 10:08 14.januar 2012.

    jaz sem takoj za tehnicno vlado namesto vseh dosedanjih politikantskih kljukcev ki se svaljkajo po sceni ze 20 let....