Slovenija
33 ogledov

"TIGR le dobil svoje mesto"

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Odločenost in ideološka razbremenjenost tigrovcev je po besedah predsednika državnega zbora Pavla Gantarja lahko navdih danes vsem.

"Tu, na Mali gori je 13. maja 1941 prišlo do prvega oboroženega spopada Slovencev z italijansko vojsko v okupirani Sloveniji. To je bil prvi spopad med slovenskimi domoljubi in italijanskimi okupatorji," je na prireditvi, ki jo že vrsto let prireja Društvo TIGR Primorska, spomnil Pavel Gantar. Poudaril je, da rodoljubna organizacija TIGR in tigrovci končno dobivajo zasluženo mesto v slovenski zgodovini ter sloves, kakršnega si zaslužijo.

Fašizmu ni uspelo zlomiti uporniškega duha primorskih in istrskih Slovencev. Ključni element za Slovence, ki smo v zgodovini živeli v tujih okvirih in pod tujo oblastjo, sta bila jezik in kultura, saj sta krepila in utrdila zavest o skupni pripadnosti, povezanosti ter skupni zgodovinski usodi. Po Ganaterjevih besedah je prav to omogočilo, da smo zrasli v nacijo.

Po njegovih besedah TIGR predstavlja za današnje čase simbol prav neverjetne enotnosti in povezanosti ne glede na različnost političnih nazorov. Glavni cilj in temeljno poslanstvo je bila osvoboditev Primorske in njena priključitev k matični domovini.

"Ta odločenost in ideološka razbremenjenost tigrovskih upornikov je lahko navdih vsem nam tudi danes," pravi Gantar. Slovenska politika bi si morala bolj prizadevati za iskanje soglasja o vprašanjih, ki niso ideološke narave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.