Slovenija
31 ogledov

Tigra v ogrado prihodnji teden

Sibirski tiger
1/11
Anže Petkovšek
Domovanje za par sibirski tigrov, nova prebivalca Živalskega vrta Ljubljana, je pripravljeno.

Tigra bodo v ogrado prvič spustili predvidoma čez kakšen teden. Kot je novinarjem danes pojasnila direktorica živalskega vrta Zdenka Ban Fischinger, se zdaj še privajata na novo okolje in oskrbnike. Živali - gre za mlajša samca in samico - bosta še nekaj časa ločeni, ob otvoritvi pa ju bodo pokazali v notranjih in ločitvenih prostorih skozi steklo in mrežo.

Obiskovalcem pa želijo pokazati tudi novo ogrado, ki so jo postavili za tigra in je po besedah Ban Fischingerjeve ena najlepših in največjih v Evropi. Kot pravi, gre za eno največjih investicij v živalskem vrtu v zadnjih desetih letih, gradili pa so s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana in ob sofinanciranju dolgoletnega podpornika NLB Vite. Upajo, da se bosta tigra v novem prebivališču dobro počutila ter da bosta v doglednem času, morda čez leto ali dve, imela tudi naraščaj.

Obiskovalci si bodo ta konec tedna lahko ogledali in se seznanili tudi s tistimi deli prebivališča tigrov, do katerih bodo pozneje imeli dostop le oskrbniki. Povabili jih bodo tako v zunanje, kot servisne prostore nove ograde. Pokazali jim bodo notranje prostore z loputami in fiksacijskim boksom. Lahko se bodo sprehodili po "tigrovem gozdu", si od blizu ogledali mokrišča in se seznanili s tehničnim posebnosti ograde ter varnostnimi protokoli.

Otvoritev v sredo

Uradna otvoritev bo v soboto. Program se bo začel ob 11. uri, vrhunec pa bo dogajanje doseglo okoli 16. ure, ko naj bi nekaj besed povedala ljubljanski župan Zoran Janković in predsednica uprave NLB Vita Barbara Smolnikar. Kot se za tak dogodek spodobi, dodaja Ban Fischingerjeva, bosta razrezala tudi vsak po eno torto velikanka v obliki tigra.

Sicer pa naj bi na sobotni otvoritvi razkrili tudi imeni, ki so ju izbrali za živali. Dveletna samica prihaja iz živalskega vrta Magdeburg v Nemčiji, pol leta mlajši samec pa iz živalskega vrta Šošto ZOO na Madžarskem. Samico so v Nemčiji imenovali Danuta, samca pa na Madžarskem Amur.

V ljubljanskem živalskem vrtu sta že prebivala dva sibirska tigra, brat in sestra, ki sta po besedah Ban Fischingerjeve dočakala visoko starost za velike mačke. V ogradi, kjer sta bila nastanjena, so sedaj gepardi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.