Slovenija
25 ogledov

Tihi ocean zamračilo

1/7
Žurnal24 main
Več tisoč ljudi si je lahko v nedeljo nad Tihim oceanom ogledalo popoln sončni mrk, zaradi katerega so se oddaljeni pacifiški otoki čez dan znašli v temi.

Med njimi je bil tudi Velikonočni otok, kjer se je zbrala množica astronomov. Popoln sončni mrk je trajal 4 minute in 41 sekund.

Na Tahitiju, kjer je sočni mrk začel svoje potovanje, je bil učinek tako fantastičen, da so mnogi Polinezijci, ki so znani po svojem navdušenju nad nogometom, namesto finala svetovnega prvenstva v nogometu raje zrli v nebo. Na Tahitiju s 260 tisoč prebivalci so optiki in farmacevti prodali kar 120 tisoč parov zaščitnih očal.

Prve sence so na Sonce padle ob 20.15 po srednjeevropskem času južno od Tonga, vse pa se je končalo na Patagoniji ob 22.52 po srednjeevropskem času. Naslednji sončni mrk bo novembra 2012 in bo viden v severni Avstraliji in na južnem delu Tihega oceana.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.