Slovenija
12 ogledov

Tihi volilni molk

predsedniške volitve Anže Petkovšek
Pred jutrišnjim drugim krogom predsedniških volitev velja volilni molk. Do 16. ure so prijeli sedem prijav o domnevnih kršitvah.

Inšpektorat za notranje zadeve je šest od sedmih prijav že ugotovil, da ne gre za kršitev, en primer pa še obravnavajo.

Omenjena prijava kršitve volilnega molka se po pojasnilih inšpektorja Matije Remca nanaša na oglaševanje oziroma na objavo na socialnem omrežju.

Prijav je veliko manj kot pred prvim krogom volitev.

Brez nagovarjanja

V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov

Prek vikenda bo ponoči do 7. ure zjutraj kršitve mogoče prijaviti operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Preko dneva, od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve so predvidene globe od 800 do 1200 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 120 do 200 evrov za posameznika.

Nekaj zmede zaradi vabil

Sicer pa na inšpektoratu prejemajo tudi klice z vprašanji glede postopka volitev, saj ljudje ne vedo, ali lahko gredo volit tudi brez obvestila, je pojasnil.

Volivci so namreč obvestila o volišču in dnevu glasovanja na dom prejeli že pred prvim krogom, veljajo pa tudi za drugi krog. Na volišče lahko tako volivec pride brez obvestila, če ga je denimo izgubil. Če pa ne ve, kje je njegovo domače volišče, lahko to preveri s pomočjo posebne aplikacije na spletni strani Državne volilne komisije ali pa pokliče na brezplačno številko 080 28 18.

Volivec sicer za glasovanje potrebuje veljaven osebni dokument. Po prihodu na volišče - ko se bo podpisal v volilni imenik - bo prejel glasovnico, na kateri je tudi navodilo o glasovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.