Slovenija
21 ogledov

Tihotapili heroin in ljudi

1/3
Žurnal24 main
Murskosoboški kriminalisti so razkrinkali kriminalno združbo, ki je s Kosova čez Slovenijo v Švico tihotapila heroin. V pripor so poslali tudi posameznika, ki sta v stanovanjski hiši gojila konopljo.

Murskosoboški kriminalisti so več mesecev spremljali večje število oseb z območja Murske Sobote, Postojne in Ljubljane, ki so se ukvarjali s tihotapljenjem prepovedane droge heroin. Drogo so tihotapili s Kosova skozi Slovenijo v Švico, prodajali pa so jo tudi v Sloveniji.

Kriminalisti so ugotovili, da se je del kriminalne združbe ukvarjal s prepovedanim vodenjem oseb čez mejo in izdelovanjem ponarejenih dokumentov. Med osumljenci sta dva državljana Slovenije, 47- in 39-letnik, ter 46-letni državljan Kosova.

Prodajali so jo v Sloveniji
Vsi trije osumljenci so kot člani kriminalne združbe vsaj v dveh primerih s Kosova skozi Slovenijo v Švico pretihotapili vsakič po tri kilograme heroina. Drogo so tihotapili skrito v osebnem avtomobilu.

V zadnjem primeru so o tihotapljenju droge v vozilu slovenski policisti obvestili švicarske varnostne organe, ki so ob vstopu v Švico v avtomobilu 39-letnega osumljenca odkrili tri kilograme heroina. Osumljenec je še vedno v švicarskem priporu. Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da so osumljenci del pretihotapljenega heroina prodali tudi v Ljubljani, Postojni in Ljutomeru.

Osumljeni 47-letnik je po podatkih policije proti plačilu s Kosova nezakonito čez Slovenijo v Italijo spravil pet tujcev in posredoval pri prodaji orožja.

Kriminalisti so pri preiskavi na podlagi odredbe sodišča opravili sedem hišnih preiskav, kjer so našli predmete, ki so jih storilci uporabljali pri storitvi kaznivih dejanj. Pri hišnih preiskavah so odkrili tudi več ponarejenih dokumentov, kot so diplome o strokovnih nazivih, delovne knjižice in zdravniška spričevala, ter pripomočke za izdelavo oziroma predelavo ponarejenih dokumentov, ponarejenih žigov, matric ...

Zaseženi pripomočki za izdelavo oziroma predelavo ponarejenih dokumentov. (Foto: policija)

Kupovali hiše in gojili konopljo
Murskosoboški kriminalisti so lanskega septembra prišli na sled kriminalni združbi v Pomurju. Združba je kupovala starejše stanovanjske hiše, jih preuredila in nato opremila s potrebno opremo za gojenje večjih količin prepovedane droge konoplje pod umetno svetlobo. Kriminalno združbo sta vodila 38- in 39-letni osumljenec.

Kriminalisti so pri preiskavi našli in zasegli opremo za tako imenovani laboratorij za gojenje konoplje, v katerem bi osumljenci lahko gojili 900 sadik konoplje. Vrednost zasežene opreme znaša več kot 30 tisoč evrov. Preiskovalni sodnik je za oba osumljenca odredil pripor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.