Slovenija
59 ogledov

Tihotapljenje datljev

(Foto: Janez Mužič) Žurnal24 main
48-letni moški iz Umaga je nameraval preko meje nezakonito prenesti kar 36 kilogramov z zakonom zaščitenih školjk datljev. Na črnem trgu cena tudi do 100 evrov za kilogram.
Tihotapec iz Umaga bi s 36 kilogrami datljev po naših podatkih lahko zaslužil tudi do 3.600 evrov in več.

Poskus ilegalnega prenosa školjk datljev  v Slovenijo, in to le dobra dva tedna potem, ko so v piranski enoti Zavoda za varstvo narave predstavili projekt Datlji? Ne hvala. S projektom med drugim opozarjajo, da so datlji (na Hrvaškem med drugim tem školjkam rečejo tudi datulji oziroma prstaci) prepovedani, da je njihovo uživanje nezakonito, da njihovo nabiranje negativno vpliva tako na biotsko raznovrstnost morja, ribištvo, turizem, kulinariko in zdravje.

V mercedesu dobrih 36 kilogramov prepovedanih školjk
48-letnika iz Umaga so pri spodletelem tihotapskem poskusu ujeli sinoči ob 21. uri na mejnem prehodu Plovanija oziroma Sečovlje. Svojega mercedesa je priredil v tihotapske namene; v predelanem sprednjem delu avtomobila je imel dve veliki vreči, v njih pa 34 manjših s 36,45 kilograma datljev.

Možakar iz Umaga je stari znanec policije, saj so ga zaradi tihotapljenja vroče, vendar prepovedane morske robe obravnavali že večkrat. Policija ga je privedla pred sodnika za prekrške, zoper njega pa bodo spisali tako prijave zaradi kršenja zakona o ribištvu, zakona o veterinarstvu in zakona o zaščiti narave.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Visoke kazni

Gostincem, katerih ponudba bi vsebovala tudi datlje, pretijo visoke kazni; za samostojne podjetnike tisoč evrov (pri plačilu v osmih dneh je ta 500 evrov), za d. o. o. pa štiri tisoč evrov. Prav tako je zagrožena kazen do pet let zapora. Kljub temu se na slovenski obali datlje dobi brez težav, uživajo pa jih menda zlasti italijanski gostje.

V Italiji je sicer pri prodaji datljev zagrožena kazen 25 tisoč evrov in zaseg kuhinje ali zaprtje restavracije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.