Slovenija
15297 ogledov

Tik pred odstopom je ministrica odžagala tesnega sodelavca

Dominika Švarc Pipan Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Švarc Pipan še zadnjič na seji vlade.

Vlada je na današnji seji na predlog ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, zaradi objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani, razrešila državnega sekretarja na ministrsrvu za pravosodje Igorja Šoltesa. Švarc Pipan je na današnji seji vlade kot ministrica sodelovala zadnjič. Premier Robert Golob je namreč danes v državni zbor posredoval njeno odstopno izjavo, poslanci se bodo z njo seznanili jutri. 

Kot je nedavno razkrila Švarc Pipan, se je državni sekretar Šoltes 13. decembra na ministrstvu sestal z glavnim tajnikom Klemnom Žibertom, ki naj bi po mnenju ministrice posredoval pri nakupu sodne stavbe. Ministrica za sestanek ni vedela, Šoltes pa naj ji vsebine pogovora ne bi razkril tudi kasneje, ko je to zahtevala. "Je pa dejstvo oziroma, zanimivo, morda naključje, morda ne, da je takoj naslednji dan zjutraj vodja pravne službe Jure Maleš dal navodilo svoji ekipi, da nadaljuje pripravo osnutka pogodbe o nakupu stavbe na Litijski, v času, ko se z ministrom sploh še nisva pogovarjala o financiranju tega projekta," je še razkrila ministrica. 

Vodenje pravosodnega resorja naj bi, kot se je dogovoril s predstavniki SD, po odstopu Švarc Pipan, premier začasno prevzel sam. Hkrati naj bi se začelo iskanje novega pravosodnega ministra oziroma ministrice, ali bo pravosodno ministrstvo ostalo pod okriljem SD, še ni znano. 

"Zadovoljen sem, da ta predsednik kuverte odpira"

"Osebno sem zadovoljen, da se ne bomo več ukvarjali z eno osebo, da se lahko posvetimo vsebinskim zadevam, ki tarejo državljanke in državljane," je danes dejal vodja poslancev SD Jani Prednik. Po njegovih besedah si želijo tudi epiloga zgodbe, ki pa naj jo raziščejo organi pregona. "Kaj bo sledilo, ni več odvisno od politike, ampak tistih, ki ta posel preiskujejo." 

"Napovedano, pričakovano in potrebno. Odgovornost je treba prevzeti, zgodbo pa raziskati. Zadovoljen sem, da ta predsednik vlade kuverte odpira," pa je dejal vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Borut Sajovic | Avtor: Anže Petkovšek Izredna seja DZ, na kateri so potrjevali kandidatke in kandidate za ministrice in ministre nove vlade. Anže Petkovšek

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec meni, da je bil današnji odstop ministrice dolgo pričakovan korak in tudi nujno potreben. Zadeve na ministrstvu so se, kolikor je bilo mogoče in v okviru ministričinih pristojnosti, razčistile, preostalo je na organih pregona, koalicija pa lahko nadaljuje svoje delo. Ocenil je sicer, da je bil sam proces "morda malo predolg", saj za razčiščevanje obstajajo organi pregona. "Verjetno je kakšen dan že postal težek, ne samo za SD, ampak za celotno koalicijo in vlado. Bile so številne nepravilnosti in na koncu je odgovornost ministra, da ima stvari v svoji hiši urejene," je poudaril.

Kdo bo novi minister?

Kdo bo zasedel ministrski stolček na omenjenem resorju, se po besedah vodij koalicijskih poslanskih skupin še niso dogovorili. "Tudi Socialni demokrati bomo težili k temu, da se čim prej najde strokovno zelo dober kandidat," je zatrdil Prednik. Sajovic je ob tem dodal le, da se ve, kdo ministre predlaga in kdo razrešuje, a da "ta trenutek še nismo tam".

O tem, ali bo resor ostal v rokah SD, po Prednikovih besedah še niso govorili, a pričakuje, da bo ministrski kandidat iz vrst SD.

"To je predvsem med Socialnimi demokrati in predsednikom vlade. Ampak načeloma je resor, ki pripada Socialnim demokratom, pričakujem, da bodo oni prišli z imenom, ki bo verjetno sprejemljiv za vse in tudi odpravil kakršnekoli dvome, ki so se sedaj prilepili na njihovo stranko," je poudaril Vatovec.

dezurni@styria-media.si

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament, Igor Šoltes | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Takoj po tem, ko je izbruhnila afera sodna palača, so Klemen Žibert, Igor Šoltes, ter generalni sekretar Uroš Gojkovič in vodja službe za investicije, v roku 16-ih ur menjali telefone. Gojkoviča je vlada že razrešila. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 54
  • Plavi-mil 12:21 16.februar 2024.

    Čiščenje za nezakonitimi rabotami je temeljito.

  • libris5555 10:10 16.februar 2024.

    Groza, kako se v naši Sloveniji na veliko krade. In koliko je še neodkritega. Zato se gradijo kot žafran draga stanovanja v Ljubljani. Prvi po korupciji v Evropi, zadnji po pameti.

  • alexander6 22:06 15.februar 2024.

    Šoltes, kam si vrgel prejšnji telefon?