Slovenija
20 ogledov

"Tik pred strmoglavljenjem smo rešili slovensko letalo"

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Sloveniji smo povrnili ugled v mednarodnem okolju, je med prvimi največjimi opravljenimi stvarmi ob prvi obletnici vlade izpostavila premierka Alenka Bratušek.

"Čaka nas prestrukturiranje gospodarstva," je med največjimi izzivi za prihodnost omenila premierka, a poudarila, da je imela vlada toliko dela z reševanjem položaja države, da ni imela časa oblikovati strategije za naprej.

Najtežje delo je bila sanacija bančnega sistema, ki jo je vlada peljala po začrtani poti, saj časa za iskanje alternativ ni bilo. "Zavedam se, da je bilo vloženega veliko denarja, a brez tega preprosto ni šlo," je poudarila in spomnila, da je bila "pred vrati trojka". "Danes nas nihče več ne sprašuje, kdaj pride trojka."

"Tik pred tlemi, pred strmoglavljenjem, smo rešili slovensko letalo," je ponazorila.

Zaustavili negativno gospodarsko rast 

Premierka je izpostavila, da je vlado prevzela "v zelo težkih časih in v katastrofalnih makroekonomskih razmerah". Vladi pa je po njenih besedah uspel preobrat, saj je negativno gospodarsko aktivnost zaustavila in spravila obrestno mero za zadolževanje države pod štiri odstotke.

Dvig DDV ni vplival na izvoznike, ki so zelo pomembni za slovensko gospodarstvo, boj proti sivi ekonomiji je s papirja prešel v prakso, vlada pa je prenehala "z brezglavim varčevanjem", ki je vplivalo na padec zasebne potrošnje in še zlasti bruto investicij, ki so povsem zavrle rast, je nanizala.

Ponosni na črpanje evropskih sredstev 

Slovenija je pospešila črpanje evropskih sredstev, je dodala in ocenila: "Aktivnost je vplivala na rast bruto investicij in posledično na gospodarsko rast. V prvem lanskem četrtletju je bil njihov padec več kot 20-odstoten, konec leta 2013 smo beležili 20-odstotno rast."

Z ukrepi smo popraviti nerealen proračun za lani ter izpeljali ukrepe na prihodkovni in odhodkovni strani, je ocenila. Tako so med drugim s sindikati javnega sektorja dosegli znižanje plač, je navedla.

Komentarjev 23
  • dragec 11:48 20.marec 2014.

    Kura ti je mamica, janša pa očim

  • dragec 07:32 20.marec 2014.

    Kako bi bilo lepo

  • dragec 07:31 20.marec 2014.

    Škoda, da si se rodil, škoda da tvoja mamica ni abortirala