Slovenija
2866 ogledov

Timmermans: "Pravijo, da se bojujejo proti komunizmu, a uporabljajo enake metode"

Frans Timmermans Epa
Izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans tako kontroverznega začetka predsedovanja Svetu EU kot prejšnji teden s škandalom v Sloveniji še ni doživel.

Izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je v pogovoru za časnik delo poudaril, da je spoštovanje vladavine prava ključno za delovanje demokracij in Unije. "Zveni nekoliko abstraktno, a je zelo konkretno. Demokracija niso le volitve in pridobitev večine, nato pa lahko počneš, kar hočeš. Demokracija lahko deluje samo, če ti na oblasti spoštujejo delitev oblasti, njen zakonodajni in sodni del. To je bistveno za delovanje naših družb," je poudaril Timmermans.

Osebni napadi ter obrekovanje sodnikov in članov evropskega parlamenta s prikazovanjem fotografij in namigovanjem, da počnejo nekaj neprimernega ali da to pomeni, da ne moreš zaupati pravosodnemu sistemu ali da je ta korumpiran, po njegovem mnenju pomeni nespoštovanje vladavine prava in delitve oblasti.

Glede vladavine prava je povedal še, da ta pomeni, da nihče ni nad zakonom. "To, kar je skupno tem, ki spodkopavajo vladavino prava, je, da želijo nadzirati pravo, mu dajati navodila ter si zagotoviti nadzor nad sodniki in sodišči. To je napad na vladavino prava in na sam temelj, kako bi morale delovati družbe v svobodnem svetu. Kar me preseneča, je, da se zdi, da se tisti, ki pravijo, da se bojujejo proti komunistom ali komunizmu, vračajo k metodam, ki so jih uporabljali v komunizmu," je še povedal nizozemski socialdemokrat.

Na očitke slovenskega premierja Janeza Janše, da je bil njegov bojkot skupinskega fotografiranja politična provokacija, je Timmermans odgovoril, da je odziv na kritiko substance, ki jo je izrazil tudi zdaj, zelo pogosto oseben. To je po njegovih besedah odvračanje in nima nič z njim osebno.

"Evropa je zelo naklonjena Sloveniji. Nikjer ni negativnih občutkov do Slovenije. Obratno. Ali bo predsedovanje uspešno, je popolnoma odvisno od slovenske vlade. Osebni napadi zmotijo in begajo ljudi, češ, zakaj to počnejo. Zakaj je to treba? Rekel bi, da se izognite vsemu temu. Poskusite biti dobri predsedujoči. Za to je veliko možnosti," je dejal v odgovoru na vprašanje, koliko lahko zadnje ravnanje slovenske vlade in premierja postane težava za predsedovanje Svetu EU.

"Kar res želim, je skupno delovanje med predsedovanjem na pozitiven način. To bi bilo sporočilo, onkraj politike in kontroverz, slovenskim ljudem, kako pomembni so v Evropi. Slovenija je v zadnjih 30 letih pokazala toliko predanosti svobodi, da ostajam optimističen. Tudi obdobje političnih napetosti bo preseženo. Res računam na modrost slovenskih ljudi," je povedal Timmermans.

 
Komentarjev 38
  • lada 08:31 11.julij 2021.

    jonez a te ni že matilda povohala ?

  • eminenca 22:04 10.julij 2021.

    za razmislek ... če bi pri nas imeli pravo demokracijo, ne bi nihče od poslancev jamral, ker so bli popluvani ... lahko , da je to nedostojno, se strinjam , ampak narod se pač z nečem ni strinjal, popluvani so ...prikaži več bili tud levičarji, da ne bo pomote ... poslanci, župani in ostali politiki si po izvolitvi vzamejo pravice v svoje roke, delajo kar hočejo, predvsem si pa žepe baše, za njih potem ljudstva ni več, so pa ponovno sladki pred naslednjim volitvam ... in to je zame komunizem, ne pa demokracija

  • lada 15:19 10.julij 2021.

    vroćina je pa še kr evrosranje smrdi, ko meša drek !