Slovenija
5507 ogledov

Tina Gaber pritiska na Golobovo vlado: "Zahtevali bomo, da ministrstvo ..."

Nutrija Profiemdia
S peticijo proti poboju nutrij, v katero se je vključilo 20 društev za zaščito živali in ogromno Slovencev, so zbrali skoraj 25 tisoč podpisov, ki so jih danes predali ministrstvu za kmetijstvo.

“Zahtevali bomo, da ministrstvo ponovno preuči problematiko in ustrezno spremeni svoje dosedanje sklepe oziroma odločitve,” je zapisala Tina Gaber, ki je bila del nevladnikov, ob predaji peticije. “To ni le boj za življenja malih bitij, temveč boj proti lobijem, ki se bogatijo na račun narave,” je sporočila na Instagramu.

Predajo sta opravili dve predstavnici društev. Ena izmed njih je bila Nevenka Lukič Rojšek predstavnica organizacije Svetovnega sklada za naravo v Sloveniji. Ob predaji je povedala: “Pred javnostjo in mediji želimo oddati več kot 24 tisoč podpisov posameznikov, nasprotnikov celovitega izlova nutrij na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje. Podpise oddajamo v dokaz, da pomemben del slovenske javnosti ne podpira nasilnih kratkoročnih rešitev za probleme sobivanja z živimi bitji v Sloveniji”. Peticijo je predalo 20 slovenskih društev za zaščito živali in dodajajo: “Iztrebljanje ni rešitev, je problem samo po sebi, saj utrjuje prepričanje, da lahko človek z nasiljem ohranja svoj dominantni položaj izkoriščevalca narave.” 

“Verjamemo, da dokler se zavračajo drugi ukrepi, ki bi jih država morala omogočiti, je pozivanje k celovitemu izlovu nutrij na območju krajinskega parka ljubljansko barje, samo za to, da se upraviči delovno mesto in plača, nikakor ni upravičeno,” so izpostavili. Dodali so, da je Svet Evrope mnenja, da je glede na številčno populacijo v Evropi zatiranje oziroma iztrebljanje, skoraj nemogoče. Izvedene kompanije po evropskih državah nadzora nad nutrijami niso zmanjšale niti niso zmanjšale širjenja vrste, škode in gospodarskih izgub. 

Ministrstvo pozivajo, naj izvedejo analizo stanja na določenem območju in sočasno s kontrolo že nastalih populacij izvajati strategijo za preprečevanje ponovnega naseljevanja nutrij.

Generalni direktor direktorata za gozdarstvo in lovstvo Tomaž Hrovat je ob predaji podpisov izrazil zadovoljstvo, da državljani skrbijo za okolje. “To skrb delimo, prav tako kot delimo skrb za dobrobit živali, za posamezne živalske vrste in celoten ekosistem. Pri teh ciljih smo si enotni” je dodal Hrovat. Pojasnil pa je, da se pa pri doseganju nekaterih ciljev razhajajo kot v primeru nutrij. “Dialog o nutrijah z nevladnimi organizacijami vodimo in bomo vodili tudi še naprej ter preučili vašo pobudo in v skladu z odločitvijo ukrepali v nadaljevanju,” je zaključil Horvat.

Operativni del odlova nutrij na območju krajinskega parka Ljubljansko barje bo predvidoma stekel konec meseca oz. v začetku avgusta, je za STA sredi meseca pojasnil direktor Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje Janez Kastelic. Kot je pojasnil, zaradi dopustov aktivnosti trenutno potekajo v skladu z razpoložljivimi kadrovskimi možnostmi.

Odlov bo najprej stekel na tako imenovanih nelovnih površinah, saj imajo kar nekaj prošenj lokalnega prebivalstva, da odlovijo nutrije, ki so "že v naseljih oziroma prihajajo celo do hiš". Ob tem je pojasnil, da s strani lokalnega prebivalstva niso naleteli na neodobravanje, temveč nasprotno. "Ljudje podpirajo naša prizadevanja, saj je to problem, ki jih direktno naslavlja," je zatrdil.

Ukrep depopulizacije nutrij na območju krajinskega parka bo sicer trajal več let. Pristojni se tako na izvajanje naravovarstvenega ukrepa popolne odstranitve nutrije pripravljajo od lanskega septembra, ko jim je odločbo za to izdalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot je ob sprejemu podpisov peticije nasprotnikov odlova nutrij danes dejal Hrovat, ta odločba ostaja v veljavi.

Na njeni podlagi bodo lahko nutrije, ki sodijo med lovne vrste, po novem lovili tudi s pomočjo pasti živolovk. Zgolj z rednim lovom, ki so ga izvajali do sedaj, namreč po njihovi oceni naraščajoče populacije teh živali, ki se je v zadnjih desetih letih podvojila ali celo potrojila, ni mogoče več omejiti. Dnevno naj bi glede na številčno stanje odlovili 20 nutrij.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • Kmodri 10:25 25.julij 2023.

    Slovenci bomo zahtevali, da Gabrovka ne umešava v slovensko politiko in zlorablja svoj previligirani položaj pridobljen preko postelje!

  • sandi76 09:19 25.julij 2023.

    Vsak, ki ima pet minut časa , bi nekaj zahteval. Foteljski strokovnjaki pač, zakaj ne zahtevajo še zaščito japonskega dresnika in podobno ?

  • kapljač 08:58 25.julij 2023.

    Jeb.iga Golob . Če ne boš poslušal , boš mesec dni brez seksA. 🤣 Kaj nam to delaš v državi pobalinskega ?