Šport
142 ogledov

Toliko sta zaslužila Trstenjakova in Fabjan

Tina Trstenjak Stanko Gruden/STA
Tina Trstenjak in njen trener Marjan Fabjan bosta za osvojeno zlato v Riu poplačana s strani države.

V Sloveniji dobitniki medalj na olimpijskih igrah dobijo denar iz dveh naslovov. Tako bo tudi Tina Trstenjak prejela denar z računa Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

OKS bo za zlato kolajno Trstenjakovi podelil 20.000 evrov. Nagrada OKS ima 25-odstotno davčno stopnjo, upošteva se tudi pri odmeri dohodnine. Enak znesek (20.000 evrov) bo Trstenjakovi primaknilo MIZŠ. Ta nagrada ni obdavčena, torej bo vseh 20 tisočakov ostalo v rokah 25-letne Celjanke. Skupno bo (pred odmero dohodnine) v žep pospravila 35 tisočakov.

Denarna nagrada pripada tudi trenerju Marjanu Fabjanu, ki je upravičen do 80 odstotkov zneska, ki pripada njegovi varovanki, torej do 28 tisoč evrov, od dela, ki ga bo dobil od OKS pa se bo obračunala dohodnina. Fabjan si je enako nagrado prislužil že leta 2012 v Londonu, ko je do zlata popeljal Urško Žolnir.

Trstenjakova, kot športnica zaposlena na Finančni upravi, si je nagrado prislužila z izjemno napornim delom in leti odrekanj, zaradi katerih je trpela tudi njena izobrazba. Naslednji cilj 25-letne Celjanke je tako dokončanje mature.

Zlata sredina

V primerjavi z drugimi državami je Slovenija nekje na sredini po višini nagrad. V Veliki Britaniji in na Švedskem nagrad denimo sploh ne izplačujejo, največ pa za žlahten kos kovine ponujajo v Azerbajdžanu in Uzbekistanu, kjer bo zlato nagrajeno kar z 800.000 evri.

Naši južni sosedi Hrvati bodo za zlato kolajno izplačali 14.000 evrov, Avstrijci 17.000 evrov. Zato pa so razred zase Italijani, ki za najvišjo stopničko obljubljajo kar 140.000 evrov.

Komentarjev 5
  • MihaMB 09:10 11.avgust 2016.

    Res smo neka psihopatska država... Prva novinarska misel ob osvojitvi zlate olimpijske medalje je višina zaslužka....bedno

  • fritolin 08:56 11.avgust 2016.

    Bravo, se premalo sta dobila

  • McClain 08:04 11.avgust 2016.

    Marjan Kramar recimo, z NLB, ima 50 zlatih olimpijskih kolajn. Plačnik. država