Slovenija
19 ogledov

'Tipal sem in iskal Dejana'

Jezero, v katerem se je zgodila tragedija. Žurnal24 main
Skupina potapljačev, ki je bila priča tragediji v izviru reke Cetine na Hrvaškem, ko je izginil njihov kolega, nato pa so ga našli mrtvega, se je odločila povedati svojo plat zgodbe.
"Vidljivost je bila le nekaj deset centimetrov, tipal sem in iskal Dejana," o tem, kar se je dogajalo 37 metrov pod vodno gladino, v pisnem sporočilu pripoveduje Boštjan Turk.

Štirje potapljači so se potapljali v paru; Boštjan Turk in pokojni Dejan Šarman ter Dušan Orehek in Doriano Zupićić. Pri tem so uporabljali tudi varovalno vrv.

Turk pripoveduje, kako sta se s Šarmanom spustila na globino 80 metrov, nato pa sta se začela dvigati.

Turkova pripoved
"Težava je nastala na globini 37 m, kjer sva pri dviganju po steni navzgor nevede zašla v stranski zvon, za katerega nihče od nas ni vedel. Do tedaj sva med celotnim potopom imela zelo dober kontakt z vidno svetlobo na površju. Na tej višini pa se je voda nenadoma skalila do te mere, da se je vidni kontakt s svetlobo na površju prekinil," se spominja Turk.

Dvig sta nato nadaljevala po stranskem rovu, vendar je voda postajala vse bolj kalna.

"Na globini 20 m sva naletela na strop in ugotovila, da sva zgrešila glavni rov. Sporazumela sva se in se začela spuščati nazaj proti globini 37 m. Med spustom sva morala zaradi povečane globine ponovno zamenjati pline, da ne bi prišlo do zastrupitve s kisikom. Med nadaljnjim spuščanjem sva z Dejanom izgubila stik."

Po manj kot minuti je Turk ugotovil, da Šarmana ni več z njim: "Najprej sem malo počakal, potem sem se še malo spustil in našel vrvico, s katero je bil označen izhod iz tega stranskega zvona. Potem sem se po vrvici vrnil nazaj v zvon in tipal ter iskal Dejana. Poudariti moram, da je bila vidljivost le nekaj deset centimetrov in nič več. Dejana sem v tem zvonu iskal sedem minut in ponovno prišel do vrha, a ga na žalost nisem našel."

Na globini šestih metrov se je srečal z drugim parom in jima signaliziral, da je Šarman izginil.

Pripoved drugega para
Dušan Orehek in Doriano Zupićić sta se potopila prva, približno pol ure pred Boštjanom Turkom in Dejanom Šarmanom.

Ko sta se že dvigovala na površje, sta se srečala s Turkom in Šarmanom na globini 55 metrov, ki pa sta se šele spuščala. Na globini 37 metrov sta tudi Orehek in Zupićić opazila neznan stranski rov. Voda je že bila kalna, saj je s stropa padal mulj. Na globini šestih metrov sta se znova srečala s Turkom, ki jima je s signali sporočil slabo novico: "Dejan je izginil."

"Takoj po prihodu na površino smo z nalogo, da poišče Dejana, v izvir poslali našega potapljaškega kolega in inštruktorja potapljanja Kardija Zupanića. Kardi se ta dan ni potapljal. Za njegovo varovanje smo uporabili vrv," se spominja Orehek.

Zupanić se je čez pol ure sam vrnil na površje.

"Zavedati smo se začeli, da se je verjetno pripetil tragični slučaj oziroma nesreča, zato smo aktivirali policijo v Kninu," pripoveduje Orehek in zaključi: "Nadaljevanje tragičnega dogodka je več ali manj jasno."

Prizadeti
Skupino potapljačev so prizadeli komentarji nekaterih stanovskih kolegov, ki so trdili, da niso bili usposobljeni za potop. "Vsi smo imeli licence za tehnični potop, kar je ta potop bil," nam je po telefonu povedal Orehek.

Predsednik potapljaškega kluba Sub Kamnik Saš Dolinšek zavrača tudi trditve, da klub ne sodeluje s Potapljaško zvezo Slovenije, da potapljači niso imeli zdravniških pregledov, da so neizkušeni in še in še očitkov se je nabralo.

Prizadeti potapljači so si edini, da so nesreči botrovale nekatere nenadne in nepredvidljive okoliščine in zaključujejo: "Kakor koli gledamo na stvari, neizpodbitno je, da smo Dejana dokončno izgubili."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.