Slovenija
33 ogledov

Tisoč delodajalcev le dviga plače

Borut Brezovar pravi, da so v četrtek objavili podatke, ki so jih prejeli do vkl Žurnal24 main
Danes je zadnji dan za dogovor med vodstvi podjetij in sindikati o postopnem dvigu minimalne plače. Do torka se je za postopni dvig dogovorilo okoli 1000 delodajalcev.

Dogovor o postopnem dvigu minimalne plače je glede na zadnje podatke inšpektorata za delo doseglo 1040 delodajalcev. Glavni inšpektor RS za delo Borut Brezovar pravi, da so v zadnjih dneh prejeli več dokumentacije, tako da so v četrtek objavili podatke, ki so jih prejeli do vključno torka.

Med podjetji, ki so bila v četrtek na seznamu in bodo minimalno plačo na raven 562 evrov neto postopno dvignila v dveh letih, so družbe Mura in partnerji, Vegrad, nekatere hčerinske družbe SCT, Gradis Skupina G, Mlinotest, ETI Izlake, Tosama, Svea, Lip Bled, Jelovica, Velana in Cetis.

Dvig plače v dveh letih
Zakon o minimalni plači, ki je začel veljati 23. februarja, je podjetjem, kjer bi takojšen dvig minimalne plače na 734,15 evra bruto oziroma 562 evrov neto povzročil velike težave ali odpuščanja, dovoljeval, da so se v dveh mesecih po uveljavitvi zakona s sindikatom dogovorili o postopnem dvigu minimalne plače v dveh letih.

Podjetja so lahko sklenila dogovor, po katerem so morala do 1. marca letos minimalno plačo zvišati na 654,69 evra neto, do 1. januarja 2011 na 685,25 evra bruto in uskladitev z inflacijo ter do 1. januarja 2012 na 734,15 evra bruto in uskladitev z inflacijo.

Vlada je z zakonom želela zagotoviti, da bi minimalna plača za polni delovni čas dosegla raven minimalnih življenjskih stroškov, ki po zadnjih izračunih ministrstva za delo znašajo 562 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.