Slovenija
45 ogledov

Tisoč jih vsak mesec plača 5 mio.

Durs Anže Petkovšek
Po vsaki javni objavi davčnih dolžnikov okrog tisoč neplačnikov poravna svoje obveznosti.

"Opažamo, da praktično po vsaki objavi seznama neplačnikov okrog tisoč neplačnikov poravna svoje davčne obveznosti v višini okoli pet milijonov evrov," pravi Stojan Glavač z Davčne uprave Republike Slovenije (Durs). Obenem se vsak mesec na seznam uvrstijo novi davčni dolžniki, zato njihovo število in višina dolga nihata. "Po zadnji objavi na primer je na seznam uvrščenih osem neplačnikov manj kot pretekli mesec, dolg pa je kljub temu nekoliko narasel."

Davčna in carinska uprava sta na svojih spletnih straneh objavili že deseti seznam davčnih dolžnikov. Davčni dolg pravnih in fizičnih oseb, ki so Dursu dolgovale več kot 5.000 evrov in s plačilom zamujale več kot 90 dni, je bil 25. decembra 950,84 milijona evrov, kar je 1,10 milijona več kot v predhodnem mesecu. Po prejšnji javni objavi je 1.023 zavezancev poravnalo dolg v skupni višini 4,61 milijona evrov.

Na vrhu ista imena

Na vrhu med pravnimi osebami od objave prvega seznama ni večjih sprememb. Največ, več kot 20 tisoč evrov, državi dolguje podjetje Maxicom. Z od 10 do 20 milijonov evrov dolga sledita podjetji HTC Dva in Vegrad, obe v stečaju.

Skupni dolg se zmanjšuje

Od prve objave seznama, torej od aprila lani, se je skupni dolg na mesečni ravni zmanjšal le dvakrat, maja in novembra 2013. Skupni dolg pravnih in fizičnih oseb se je sicer od prve do tokratne objave povečal za 22,86 milijona evrov oziroma za 2,46 odstotka.

Dolg vseh davčnih dolžnikov (ne zgolj javno objavljenih) se po podatkih Dursa sicer zmanjšuje. "Konec leta 2012 je bil 1,62 milijarde evrov, konec leta 2013 pa 1,47 milijarde evrov (preliminarni podatki)," pojasnjujejo na Dursu. "V enem letu se je tako zmanjšal za 9,2 odstotka."

Razloga na Dursu vidijo v povečani učinkovitosti izvršb in večji davčni disciplini. Do konca oktobra lani so z ukrepi izvršbe (sklepi, opomini, telefonski klici) izterjali 485 milijonov dolga.

Komentarjev 1
  • lukaz 19:24 10.januar 2014.

    Pa komu vi lažete!Plačujemo samo reveži, ki nam pošiljate davčne izvšbe na tone.Največji dolžniki pa ostajajo isti, ker je pač Durs nesposoben za težje izterjave!Maxicom je največji dolžnik, ker vas je nategnil, ker ste sami kreteni!Najslabše ...prikaži več pa je, da ste davke vračali in mu s tem omogočili tak dolg!!!