Slovenija
3 ogledov

Tisoč otrok brez vrtca

V ljubljanske javne vrtce je trenutno vpisanih okoli 85 odstotkov vseh predšolsk Žurnal24 main
Ker so prejeli dva tisoč več vlog otrok, kot se jih je v Ljubljani rodilo, bodo na MOL preverjali stalna prebivališča.
"Tisoč otrok bo absolutno ostalo brez vrtca," je ob predstavitvi letošnjega vpisa otrok v ljubljanske vrtce povedal župan Zoran Janković.

Čeprav se je lani v Ljubljani po podatkih Mestne občine Ljubljana (MOL) rodilo 2.800 otrok s stalnim prebivališčem v Ljubljani, je letos prispelo na razpis za vpis otrok v vrtce kar 4.996 vlog otrok s stalnim prebivališčem v MOL. Najprej so vrtci prejeli 9.486 vlog za vpis, tudi brez večkratnih vlog jih je ostalo 6.339, od tega je 1.343 vlog za vpis za otroke iz drugih občin. Razpisanih je bilo 2.900 prostih mest.

 

4000

otrok, predvsem iz Ljubljane, bodo letos poskušali sprejeti v vrtce v MOL.

Preverjanje podatkov
(Pre)velik vpis na občini pripisujejo spreminjanju stalnega prebivališča staršev prav zaradi vpisa v vrtec, čeprav družine v resnici ne živijo v Ljubljani. Ob tem se povečujejo tudi potrebe staršev po vpisu otrok v vrtce v prvem starostnem obdobju (kar 42 odstotkov vseh oddelkov ljubljanskih vrtcev je namenjenih prvemu starostnemu obdobju oziroma jaslim), več otrok je vpisanih tudi zaradi brezplačnega vrtca za drugega otroka.

O spreminjanju bivališča so mestno upravo po besedah načelnice mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marije Fabčič obveščali tudi starši. Zato, kot je pojasnila, načrtujejo pregled celotnega vpisa otrok v vrtce. O zakonskih možnostih za preverjanje resničnosti podatkov o stalnem prebivališču so se že pogovarjali tudi z informacijsko pooblaščenko.

 

Odločbe že prejeli

Zaradi povečane dohodkovne osnove za izračun plačila vrtca pa tudi zaradi povečanja oziroma znižanja družinskih dohodkov ali pa spremembe števila družinskih članov ali statusa staršev bo letos več staršev za vrtec plačevalo več. Manj staršev kot lani bo oproščenih plačila, manj jih bo tudi v prvih štirih cenejših razredih, več pa jih je uvrščenih v višje, dražje plačilne razrede. Cena vrtca se sicer do konca junija ne bo povišala.

Gašenje požara
"Do jeseni ne bo mogoče zagotoviti manjkajočih dva tisoč mest," je povedala Fabčičeva. Na MOL pa so že začeli postopke za zagotavljanje dodatnih prostih mest za vsaj tisoč otrok.

Na ministrstvo za šolstvo in šport so podali pobudo za spremembo normativov o številu otrok v oddelkih v prvem starostnem obdobju. Zdaj ti narekujejo, da če je razlika med najmlajšim in najstarejšim otrokom več kot dvanajst mesecev, mora biti v oddelku deset namesto dvanajst otrok. Če bi lahko v oddelke tudi pri večji starostni razliki sprejeli dva otroka več, bi s tem zagotovili 500 novih mest.

Začeli so tudi aktivnosti za adaptacijo 14 novih oddelkov do jeseni, še devet oddelkov želijo odpreti do konca zime. Pripravljajo tudi vse potrebno za gradnjo 22 oddelkov v prizidkih in v novih vrtcih. Ob tem teče tudi načrtovanje novih investicij. Za dvajset oddelkov vrtcev bodo razpisali koncesijo.

Starši so že prejeli odločbe o sprejemu, na MOL pa pričakujejo, da bodo nekateri tik pred podpisom pogodbe odstopili. "Čista situacija se bo pokazala po podpisu pogodb konec maja, začetek junija," je dodala Fabčičeva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.