Slovenija
29 ogledov

Tisoč otrok na pediatra

Lani so v mursko-soboških specialističnih ambulantah obravnavali več kakor 6.600 Žurnal24 main
Soboška pediatrija. Po odhodu še enega pediatra ostajata le dve specialistki, kar pod vprašaj postavlja varnost obravnave bolnikov.

 “Zdaj delamo na oddelku za pediatrijo trije specialisti pediatri. Da bi oddelek in delo varno organizirali, bi nas moralo biti vsaj šest,” pravi Vojko Berce, nekdanji vršilec dolžnosti predstojnika murskosoboškega oddelka za pediatrijo.

Stroka o varnosti obravnave
Berce zaradi slabih delovnih razmer na tem oddelku Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota s 1. decembrom odhaja na Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Če vodstvo SB Murska Sobota z razpisom ne bo našlo novih specialistov pediatrov, ki bi od decembra delali pri njih, bosta okoli 2.500 otrok, kolikor so jih lani obravnavali na pediatričnem oddelku, obravnavala le dva specialista pediatra. “Stroka z našega otroškega oddelka bo v tem primeru skupaj z republiškim strokovnim kolegijem za pediatrijo povedala, kakšna je še varna in strokovna obravnava malih bolnikov z razpoložljivo kadrovsko zasedbo,” pove Bojan Korošec, direktor SB Murska Sobota.

Začaran krog
Berce se sicer zaveda, da tudi na UKC Maribor, na kliniki za pediatrijo, kadrovske razmere niso rožnate, toda po njegovem mnenju so še vedno manj alarmantne kot v Murski Soboti.

Spomnimo, da je Jernej Dolinšek, predstojnik klinike, prejšnji teden odstopil s položaja, in sicer zaradi kadrovske podhranjenosti oddelka. “Veseli smo, da se nam bo pridružil kolega, toda to pomeni, da bomo imeli še več bolnikov. Starši otrok iz Murske Sobote bodo zaradi pomanjkanja pediatrov pri njih prisiljeni male bolnike pripeljati k nam,” začarani krog komentira Dolinšek. Iz uprave UKC Maribor pa sporočajo, da bo kmalu izšel razpis za zaposlitev specialistov pediatrov.

Miniintervju: Jernej Dolinšek
Jernej Dolinšek bo še tri mesece opravljal delo predstojnika, saj ima po trditvah uprave na to funkcijo odpovedni rok.

Koliko pediatrov specialistov bi še potrebovali v UKC Maribor?
Glede na strokovne smernice in na stanje v primerljivih klinikah v Sloveniji ter glede na priporočila Cirila Kržišnika, ki ga je ministrstvo poslalo, naj opravi nadzor na naši kliniki, bi potrebovali od 30 do 35 specialistov. Zdaj nas je zaposlenih 18.

Ali kljub kadrovski podhranjenosti pri vas bolnike obravnavate v skladu s predpisi?
Bolnike obravnavamo v skladu s strokovnimi smernicami, seveda pa na določenih področjih nimamo dovolj kadra in najsodobnejših aparatur. Tedaj vedno konzultiramo druge centre in otroka, da bi zanj čim bolje poskrbeli, po dogovoru tudi premestimo.

Kako bi se morala klinika razvijati v naslednjih letih?
Diplomantom je treba odpreti vrata za specializacije. Uprava mora ugotoviti, da klinika potrebuje vsaj 15 dodatnih medicinskih sester. Poleg tega je treba začeti dozidavo 
pediatrije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.