Slovenija
4 ogledov

Tisoč prehitro in čez rdečo

Policistom se bodo pri merjenju hitrosti kmalu pridružili še mestni redarji. (Fo Žurnal24 main
Stacionarni radar. Ali ga bodo na MOL kupili, se še niso dokončno odločili.

Stacionarni radar na Dunajski cesti bo na testiranju predvidoma vsaj še do konca leta, pravijo na Mestni občini Ljubljana (MOL). Ali ga bodo po končanem testnem obdobju kupili, se še niso odločili, prekrškarje pa bi v primeru nakupa kaznovalo mestno redarstvo ali policija.

Prekrškov je manj

“Od prvega tedna testnega obratovanja radarja je bilo zaznati 60- do 70-odstotni padec števila prekrškov,” so povedali v Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MOL. Od začetka merjenja so sicer zabeležili 1.130 prekrškov (prevelika hitrost in prevoz rdeče luči), od tega je bil najhitrejši voznik, ki je namesto 60, kolikor je omejitev hitrosti, vozil dobrih 130 kilometrov na uro.

76 tisoč evrov bosta Mol stala dva merilnika hitrosti.

 

Ker prekrškov za zdaj ne kaznujejo, na MOL pričakujejo, da bi v primeru uvedbe kazni njihovo število dodatno padlo.

Redarji še ne merijo

Da bodo hitrost vozil merili tudi mestni redarji, je že znano, vendar pa na MOL dveh merilnikov, ki bosta vgrajena v vozili, še ne uporabljajo. “Postopek nakupa je v fazi podpisa pogodbe z izbranim ponudnikom opreme,” so razložili. Na javnem razpisu so izbrali podjetje Intermatic, ki je opremo ponudilo za slabih 76 tisoč evrov. Drugo leto pa, kot pravijo, nameravajo kupiti dodatne merilnike hitrosti.

Za uporabo omenjenih radarjev bo MOL na usposabljanje poslala osem zaposlenih iz mestnega redarstva, za montažo merilnikov pa bo najela dve vozili. Kakšni bosta, še ni znano. “Trenutno poteka izbira dobavitelja po postopku s pogajanji,” so razložili na MOL.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.