Slovenija
22 ogledov

Tisoč Simon Dimic

Simona Dimic Saša Despot
Protikorupcijska komisija. Državna banka v enem letu odobrila tisoč veliko ugodnejših posojil od ustaljene prakse.

Korupcija. “Postopek v primeru podeljevanja posojil (začel se je zaradi izjemno ugodnega posojila, ki ga je v NLB dobila bivša Pahorjeva generalna sekretarka Simona Dimic, op. p.) v državnih bankah še ni povsem končan. Mogoče pa je reči, da je bilo vsaj v enem primeru zaznati, da je banka v obdobju enega leta odobrila tisoč kreditov, ki so odstopali od ustaljenih pogojev,” je včeraj potrdil Goran Klemenčič, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Ali je teh tisoč posojil dala prav z davkoplačevalskim denarjem ravno dokapitalizirana NLB, na KPK niso želeli komentirati. Zagotovili pa so, da so s tem seznanjene in se že ukvarjajo “pristojne nadzorne institucije”. Kdo, Klemenčič ni jasno odgovoril. “Oprostite, res ne morem,” se je včeraj našim vprašanjem izognil prvi nadzornik NLB Marko Simoneti.

MF: Nič ne vemo
Na ministrstvu za finance (MF) so dejali, da jih KPK o svojih ugotovitvah ni obvestila. Dodali so, da niso pristojni za “poslovne odločitve uprave banke, zato nimamo vpogleda v konkretne posojilne pogodbe banke”. Nadzorna funkcija nad poslovanjem bank je v pristojnosti Banke Slovenije (BS), so spomnili. “BS je treba vprašati, ali jim je ob teh podatkih zazvonil alarm,” je na vprašanje, kdo je na potezi, da ukrepa, odgovoril ekonomist Rado Pezdir. Dodal je, da le centralna banka lahko uvede sankcije. “MF pa se lahko očita le, da so letniki, ki ne vedo, kaj se jim dogaja,” meni. Na odgovore BS še čakamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.