Slovenija
105 ogledov

Tisoč Slovencev trpi zaradi narkolepsije

(Foto: Istockphoto)
1/2
Žurnal24 main
Po predvidevanjih v Sloveniji za motnjami spanja trpi okoli tisoč oseb. Ker motnja lahko poslabša potek nekaterih drugih nevroloških bolezni, je njena prepoznava zelo pomembna.

Lahko hitro zadremate med branjem v sedečem položaju, med gledanjem televizije in sedenjem na javnem mestu ter kot sopotnik v avtu med enourno vožnjo brez postanka?

Prepoznava

Glavna simptoma narkolepsije sta predvsem vsakodnevna prekomerna dnevna zaspanost in kataleptični napadi – nenadna in kratkotrajna izguba mišične moči, ki se vedno pojavi ob nekem čustvenem dogodku.

Če ste pri vsem odgovorili z DA, potem je najbolje, da se oglasite pri zdravniku. Lahko namreč trpite za narkolepsijo oziroma kronično nevrološko motnjo, ki jo povzroča nezmožnost možganov, da bi uredili cikle spanja.

Le 50 prepoznanih bolnikov
Po predvidevanju strokovnjakov naj bi za narkolepsijo v Sloveniji trpelo okoli tisoč ljudi.

Pri tem se pojavi problem, da je diagnosticiranih le okoli 50 prepoznanih bolnikov, saj pri večini bolnikov narkolepsija ni prepoznana ali pa nimajo postavljene pravilne diagnoze. Bolniki namreč motnjo spanja velikokrat zamenjajo za lenobo in utrujenost zaradi dela.

Vodja ambulante za motnje spanja na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo v UKC Ljubljana Leja Dolenc Grošelj je dejala, da bolniki z nevrološkimi boleznimi potrebujejo več pomoči pri motnjah spanja, saj lahko te pogosto poslabšajo osnovno bolezen. "Motnje spanja so lahko prva manifestacija nevrološke bolezni," še pravi Dolenc Grošljeva. Tako gre predvsem za sindrom nemirnih nog, Parkinsonovo bolezen in epilepsijo.

V ZAVIHKU VIDEO SI OGLEJTE RISANKO NA TEMO NARKOLEPSIJE.

Zdravstveni problemi
Pomanjkanje kakovostnega spanja sicer povzroči zdravstvene probleme, kot so debelost, sladkorna bolezen, oslabljen imunski sistem in celo nekatere oblike raka, so zapisali v sporočilu za javnost v Entrapharmu.

Poleg tega pa je motnja povezana tudi s številnimi psihološkimi stanji, kot so depresija, anksioznost in psihoza. "Ljudje, ki trpijo zaradi nespečnosti, imajo sedemkrat več možnosti za udeležbo v hudih prometnih nesrečah s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami kot tisti, ki dobro spijo."

Rešite test

V priponki (PDF) rešite poseben test, s katerim boste lahko ugotovili, ali je že čas za obisk zdravnika.

Svetovni dan posvečen otrokom
Letošnji svetovni dan spanja je prvič posvečen otrokom. "Pomembno je, da pri otrocih čim prej, praktično že od rojstva dalje, začnemo izvajati 10 zapovedi za zdravo spanje Svetovne zveze za motnje spanja, ki vključujejo načela dobre higiene spanja," je poudarila Barbara Gnidovec Stražišar, ki na pediatrični kliniki v Ljubljani vodi ambulanto za motnje spanja otrok.

Moteno spanje pri otroku tako lahko privede do motene rasti, slabše obrambe pred okužbami, motenega uravnavanja različnih žlez ter presnovnih motenj, predvsem debelosti in z njo povezanih posledic. Pri zaspanih otrocih so pogostejše tudi telesne poškodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.