Slovenija
20 ogledov

Tisoči na plan po amnestiji

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Po grobih ocenah bomo "Avstrijcem" vrnili slabih sedem milijonov evrov. Velika večina je dohodninsko napoved oddala, šele ko je Durs razglasil amnestijo.

Delavcem, ki so delali v Avstriji, bo država vrnila dohodnino, ki so jo plačali v letih 2005, 2006, 2007 in 2008. Tistim, ki je niso plačali, pa jo bodo odpisali. Gre za 8.292 dohodnin za štiri leta, torej povprečno 2.073 na leto.

Ob koliko denarja bo zaradi posebnega tretmatja "Avstrijcev" proračun, še ni znano. Leta 2005 so ti plačali za dobra dva milijona evrov dohodnine. Če predpostavimo, da je doplačilo na posameznika v naslednjih letih ostalo enako, bo država morala vrniti in odpisati za 6,7 milijona evrov.

Ob tem velja opozoriti še na podatek, da je le 37 "Avstrijcev" oddalo dohodninsko napoved za leto 2008, potem ko je država obljubila davčno amnestijo, pa se jih je javilo še 1.332.

Delavci, ki so zaposleni v Avstiji, bi morali po stari zakonodaji v Sloveniji doplačati dohodnino do višine, ki jo plačajo delavci pri nas. V Avstriji je namreč splošna olajšava višja, kot je pri nas. Prepričani so bili, da to ni pravično, saj morajo od svoje plače sami plačati prevoz in prehrano, pri nas pa je to dodatek k plači. O tem so prepričali tudi državo.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 



 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.