Slovenija
22 ogledov

Tisočletnica brez dvigala

Blejski grad je lani obiskalo 209 tisoč ljudi, z vstopninami so zaslužili dober Žurnal24 main
Blejski grad. Praznuje tisočletnico. Denarja za dvigalo ni. Junija odprtje sprehajalne poti.

Pisna omemba. Blejski grad praznuje tisoč let od prve pisne omembe v briksenški listini 22. maja 1011 kot Castellum Veldes; osrednje praznovanje bo prihodnji
teden.

Na Zavodu za kulturo Bled, ki grad upravlja, so ob tisočletnici poskrbeli tudi za novosti in prenove. Obnovili so kuhinjo grajske restavracije, v vinski kleti uredili prostor za degustacijo in ekološki otok ob parkirišču, oktobra bodo na gradu posadili cepič 400 let stare trte z Lenta, povečali so grajsko tiskarno, v naslednjih dneh se bo tiskarni in zeliščni galeriji pridružila grajska kovačnica, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali novi razstavi o Primožu Trubarju in Blažu Kumerdeju. Vrednost naložb je okoli pol milijona evrov.

Blejski grad spet izvisel
Kot je povedal Matjaž Završnik, direktor zavoda, končujejo tudi obnovo sprehajalne poti – odprli jo bodo v začetku junija –, dela pa bodo stala dobrih 200 tisoč evrov.

Prizadevali so si, da bi bilo do tisočletnice zgrajeno dvigalo, ki bi ogled gradu omogočilo tudi starejšim in invalidom, stalo pa bi okoli štiri milijone evrov. “Sami toliko denarja nimamo, zato smo računali na evropska sredstva, a smo na kulturnem ministrstvu izvedeli, da denarja ne bo, ker ga bodo namenili Mariboru – evropski prestolnici kulture. Smo razočarani, kajti grad vedno znova izpade,” je poudaril direktor in dodal, da dvigala po optimističnih napovedih pred letom 2014 ne bo.

Se pa gradu še pred poletjem obeta nova osvetlitev; zanjo bo poskrbelo ljubljansko podjetje Arelsi, stala pa bo 140 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.