Slovenija
5 ogledov

"To je volja poslank in poslancev"

Zoran Janković
1/17
Saša Despot
"To je volja poslank in poslancev. Nisem razočaran, naredili smo vse, kar je bilo možno," je po glasovanju povedal Zoran Janković. Žerjav: "Želeli smo doseči, da bo glasovanje glede mandatarja transparentno."

Za Zorana Jankovića je glasovalo 42 poslancev, eden pa je bil proti. Da bi lahko postal mandatar, bi moral dobiti 46 glasov.

Prvi Jankovićev komentar: "To je volja poslank in poslancev. Nisem razočaran, naredili smo vse, kar je bilo možno. Danes sem vesel večine razpravljavcev, ki so bili izredno korektni. Tako tisti, ki so dejali, da bodo dali glasove, kot tisti, ki so rekli, da jih ne bodo. Nimam česa dodati. Mislim, da bodo tisti, ki so danes bojkotirali glasovanje, to težko razložili državljanom in državljankam Slovenije. Mislim, da je njihova naloga, da glasujejo za ali proti. Ta strankarska disciplina je ravno tisto, za kar jaz pravim, da ne more biti politikantstvo."

Odločitev kolegov ga ni razočarala: "Nisem razočaran, stali smo pokončno, svojim volivkam in volivcem smo držali tisto, kar smo obljubili. Žal mi je, ker je bil program zelo dober. Slovenija bi šla hitro naprej, v to sem trdno prepričan. Tistemu, ki bo predsednik vlade, bomo konstruktivna opozicija. V zavezništvu za Slovenijo bomo tudi vračali nazaj."

Glede glasov DeSUS-a Janković noče špekulirati, čigavi glasovi manjkajo. "Se pa bo začela zgodba, ki je značilna za nas. Eni pravijo, da manjkajo te stranke, drugi druge. To je nepomembno. Pomembno je drugo – da so vsi, ki so odšli v kabino, vseh 47, ki jih je glasovalo, uveljavili svojo voljo, tako kot so mislili po svojem umu in svojem srcu. To pomeni, da imajo svojo voljo."

Na vprašanje, ali bo še enkrat kandidiral za mandatarja, je Janković odgovoril, da bo o tem še enkrat premislil in se posvetoval s stranko. "Najprej se bom s svojo stranko usedel in prespal. Moram povedati, da sem tudi to noč dobro spal. Najbolj me je razočaralo to, da mi ni nihče očital delavnosti ali nedelavnosti."

Virantu ni nič jasno

"Toliko manipulacij je bilo v zraku, da nikomur ni bilo več nič jasno," je zgroženo po glasovanju povedal Gregor Virant in dodal, da se bo zavzel za spremembo ustave in javno glasovanje.

"Poslanci so se o tem odločili sami, zato da bi zaščitili lastno integriteto. Govorilo se je o glasovih, o tem, kdo bo glasoval, pojavljala so se imena, obrazi. Osumljeni so bili korupcije, zato so želeli zaščititi svojo lastno integriteto," je Virant odgovoril na vprašanje o tem, zakaj poslanci niso prevzeli glasovnic.

Razočarale so ga tudi razne igrice. "Ni prav, da se igramo podtalne igrice."

"To je bila želja poslancev"

"Smo se pač odločili, da glasovnic ne bomo oddali. Pritiski vseh medijev na naše poslance, potem ko se je javnost začela spraševati, kdo bi lahko dal 45. in 46. glas, so bili preveliki. Nismo želeli biti tisti, ki smo se skrivali za nekom. Želeli smo doseči, da bo glasovanje glede mandatarja transparentno, jasno in čisto, brez trohice suma, da je kdorkoli storil drugače, kot smo se prej dogovorili. To je bila želja naših poslancev, vseh, bila je skupna in enotna. To, kar smo storili, smo storili prav," je povedal predsednik SLS Radovan Žerjav.

"Nekako smo vedeli"

Predsednica NSi Ljudmila Novak je dejala, da je izid glasovanja veliko presenečenje."V NSi smo nekako slutili, da ne bo izvoljen. Poslanci NSi nismo glasovali, ker nismo želeli povzročiti sumov, da smo tisti, ki so glasovali kakorkoli drugače, kot so obljubili."

"To nam ne koristi"

Poslanci SD naj ne bi glasovali proti Jankoviću. Vsak, ki je oddal svoj glas, je glasovnico pokazal še vsaj dvema poslancema.

Kot je v izjavi za medije po glasovanju o mandatarju dejal Janko Veber, se v poslanski skupini SD zavedajo, "da je situacija izjemno resna, da Slovenija še naprej nima vlade s polnimi pooblastili". "Zato to terja tudi pri SD temeljit premislek, kako ravnati naprej," je poudaril za STA.

Slovenija po njegovih besedah ne more delovati v razmerah ob nepopolnem vladanju in tudi ob nepopolnem delovanju DZ. "To nam ne koristi niti na zunanjepolitičnem niti na notranjepolitičnem področju. To moramo resno analizirati, to je zdaj naša prva naloga, ki jo bomo opravili," je dejal, na več vprašanj pa ni želel odgovoriti.

Veber tudi sicer ni želel komentirati izida glasovanja, na katerih Janković ni prejel niti vseh glasov poslanskih skupin, ki so mu podporo napovedale. "Glasovanje je bilo tajno, poslanci so se pač odločili, kot so se odločili," je dejal.

Erjavec ni glasoval proti

Franc Jurša (DeSUS) je po glasovanju o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću, ki ni dobil potrebne večine, niti obljubljenih 44 glasov poslancev Pozitivne Slovenije, SD in DeSUS-a, zatrdil, da njegov glas ne manjka.

"Če mislite, da sem to jaz, potem tako mislite. Jaz pa vem, da nisem," se je Jurša odzval na špekulacije, da naj bi od 44 obljubljenih zmanjkala dva glasova iz poslanske skupine DeSUS.

Na vprašanje, ali je proti glasoval predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, pa Jurša odgovarja: "To pa njega vprašajte."

Po besedah Karla Erjavca je vseh šest poslancev DeSUS-a sledilo sklepu izvršnega odbora stranke, da DeSUS podpre Zorana Jankovića za mandatarja, piše STA.

Erjavec je napovedal, da se bo po današnjem glasovanju, ko kandidat Janković ni prejel zadostne podpore, sestal s predsednikom republike Danilom Türkom, ki je tudi sam že napovedal pogovore s predstavniki poslanskih skupin.

Kot je poudaril, pa si "ne moremo več privoščiti", da bi poslanci glasovali o kandidatu za mandatarja, ki ne bi imel zagotovljene podpore. Zato želi, da bi Janković ob morebitnem drugem krogu glasovanja jasno povedal, katera dva poslanca bosta predstavljala 45. in 46. glas, ki bi mu zagotovila večinsko podporo. Na predstavitev takšne večine bo po besedah Erjavca vezano tudi njihovo glasovanje ob morebitnem drugem krogu.

Komentarjev 43
  • Žurnalček 12:58 12.januar 2012.

    Sam on ni obritoglavc, to sam tko zgleda , da je bolj neonacistom podoben, on je samo plešast.

  • Žurnalček 12:56 12.januar 2012.

    Edini mal, pa še Žerjav, ker se boji izstavljanja računa za vračanje kreditov Opčin Prekmurja, ki bi mu jih ZJ takoj poslal !

  • Žurnalček 12:51 12.januar 2012.

    Zakaj ne natolcuješ na svoj račun. Npr. takole. Baje mi je mater vlačuga , sestre pa že mesec dni ni bilo doma!