Slovenija
46 ogledov

"Tito se bo zgodil prej ali slej"

Kar 81 odstotkov državljanov misli, da je bilo najbolje živeti v socializmu. (Fo Žurnal24 main
Če titoizem postavimo v današnji kontekst, vidimo, da je bil sistem v določenih pogledih boljši. "Slovenci se danes ne znamo poistovetiti z vodstvom," poudarja antropolog Marko Vidnjevič.

"Revizija socializma in Titovega lika bo v prihodnosti po vsej verjetnosti doživela ponovitve. Ne gre za to, da smo v nekdanji Jugoslaviji živeli v sistemu, ki je bil priljubljen ali popularen, ampak za to, da je veljala neka enakopravnost, ki je v kapitalizmu zašla," nam zatrdi Marko Vidnjevič, doktor znanosti iz antropologije ter predavatelj na Fakulteti za humanistične študije Koper.

"Res je, da so starejši ljudje zaradi današnjih razmer, gospodarske krize in visoke brezposelnosti romantično zagledani v tiste čase, vendar je treba poudariti, da se vsak posameznik, ki se zagleda v svojo mladost, počuti dobro,"
nostalgijo po socializem komentira Vidnjevič.

Tudi WikiLeaks je sejalec neke ideje, saj je Assange z odkrivanjem diplomatskih depeš spremenil razmišljanje ljudi.

"Tito se bo zgodil prej ali slej"
Antropolog je prepričan, da se je Tito v tistem času moral zgoditi, saj se je tako uprl buržoaziji in izkoriščanju kapitalistov. "Če danes vlečemo vzporednice ne glede na generacijske razlike, lahko ugotovimo, da se bo prej ali slej zgodil Tito. Ta se bo zgodil na globalni ravni, kar ponazarja Lenin z buržoazno revolucijo, ali pa na lokalni ravni, kjer se je zgodil Tito."

"Tudi WikiLeaks je sejalec neke ideje, saj je Assange z odkrivanjem diplomatskih depeš spremenil razmišljanje ljudi. Strah, ki ga imajo določene ekonomije in sistemi pred posamezniki, ki zagovarjajo socialno enakopravnost, je tiha primerjava, ki jo lahko gledamo za nazaj," poudari Vidnjevič.

Je bil titoizem totalitarni sistem?
Enačenje titoizma in totalitarizma, ki je pred kratkim prišlo iz ust zgodovinarja Jožeta Dežmana, po mnenju Vinjeviča ni povsem na mestu. "Če gledamo z zgodovinskega stališča, lahko vsak družbeni sistem opredelimo kot totalitaren. Tudi demokracija je čas trajanja med anarhijami. Take nebuloze moramo ovreči."

Elita nesramno izkorišča Slovence, kot da smo v srednjem veku in ne v Titovem komunizmu.
 

Ljudje so se poistovetili z vodstvom
Vidnjevič izpostavi, da se Slovenci v današnjem sistemu ne znamo poistovetiti z državo. "Vsaka sprememba na oblasti, ki smo jo izbrali ljudje, se nam vrne kot bumerang. V prejšnjem sistemu je bila identifikacija z vodstvom na izredno visoki ravni."

"Če je bila Jugoslavija na prebivalca zadolžena za X vrednost, je danes Slovenija zadolžena za sto vrednot več. Treba je povedati, da je prejšnji sistem deloval po nekih normah, ki jih danes ni več. Če danes tajkuni razkazujejo svoje nagrabljeno premoženje, nekdanji komunisti tega niso počeli tako nesramno,"
konča.

Komentarjev 2
  • privat 17:43 05.oktober 2011.

    Titoizem...danes 30 let kasneje ne dosežemo z bajukoizmom ,janševizmom in z pahorizmom skupaj ,še za 100 let! Vse drugo kot ta oblika titoizma predstavlja nevarnost za Slovenijo in kakor vidimo pljujemo po nevarnih izmih..in vsak dan imamo manj pravic,manj denarja,...čutimo ...prikaži večo pa res več bolečin,več let,več nezmožnosti, .V tem so bolji...čestitke

  • Bizgec 20:25 06.avgust 2011.

    V Jugoslaviji je bila enakopravnost samo v tem, da smo vsi imeli sanso biti poslani na Goli otok. Vsi, ki jokate, da so danasnji politiki nesposobni in kradejo kot srake ter se hkrati spominjate Jugoslavije kot raja na Zemlji - ...prikaži več v kateri soli so se pa nasi politiki (vsi po vrsti) ucili krast?