Slovenija
82 ogledov

Tito spet razdvaja

Naš Tito Vstaja napis Bralka
Napis Tito na novogoriškem hribu Sabotin spet dviguje prah.

Napis Tito je v zadnjih letih zaraslo podrastje. Letos so ga aktivisti ponovno očistili in uredili, kar je med prebivalci Goriške na obeh straneh državne meje že sprožilo različne odzive. Med tistimi, ki se odzivajo, so tudi javne osebnosti, ki obsojajo to dejanje in z njim "poveličevanje komunističnega diktatorja".

Kot opozarjajo nekateri, je ponovna vzpostavitev napisa Tito v nasprotju z razsodbo ustavnega sodišča, ki je leta 2011 razsodilo, da je poimenovanje ljubljanske ulice po jugoslovanskem voditelju protiustavno, zato je "v nasprotju z duhom slovenske ustave in vrednotami civilizirane demokratične Evrope".

Zagovorniki napisa nameravajo po drugi strani na predvečer dneva zmage, to je 8. maja, ob napisu pripraviti krajšo slovesnost, na kateri bo spregovoril član predsedstva ZZB NOB Slovenije Milan Gorjanc, napis pa bo zažarel ob soju bakel.

Napis Naš Tito so v čast maršalu Titu postavili leta 1978 ob velikem shodu jugoslovanskih mladincev v Novi Gorici. Črke so visoke 25 metrov, v dolžino pa napis meri skoraj sto metrov. Grmičevje ga je že skoraj preraslo, ko so ga neznanci tik pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo obnovili, po pridruženem članstvu pa ga je zamenjal napis SLO.

Komentarjev 23
  • Žurnalček 23:02 04.maj 2014.

    Od sedaj komentiram kot Nemec. Da ni bilo Rusov , Nemčija se sploh ne bi rešila svojih Nacijev in zato večna Slava in Hvala Rdeči armadi , ker je pobila to človeško bagro in sodrgo . Hvala tudi vsem drugim ...prikaži večm , ki so zbrisali njihove pomagače , da smo Nemci lahko zaživeli zopet brez strahu in v svobodi. Mislim pa , da je bil TITO premalo strog, očitno premalo , kajti to se danes vidi na celem prostoru EX YU!

  • Žurnalček 22:52 04.maj 2014.

    Slovencelni , jaz sem pol Nemec ! A vas ni sram golazen slovanska , da sem jaz bolj za Partizane , kot vi sami . Pa kaj ste mislili dobiti od mojega Dolfeta drugega kot metek ! Čemu in kaj ...prikaži večaj ste upali izdajalci in kolaboranti , ko pa sami svobodno misleći Nemci , nismo bili zaželjeni v svojem Fatharlandu ! Slovanische idioten !

  • Žurnalček 22:44 04.maj 2014.

    Ti očitno ne veš , da je TITO Primorcem vrnil Slavo, mater , jezik in čast ! To se pa ne pozablja NIKOLI in se nikoli tudi ne bo !