Slovenija
29 ogledov

Tivolske ribe čakajo na selitev

Strokovnjaki z zavoda za ribištvo bodo nadzorovali praznjenje ribnika in ob tem Žurnal24 main
Ribnik. S prenovo se zaradi selitve rib že mudi. Izvajalec del še ni izbran.
Tivolski ribnik je umetna tvorba, tja pa so ribe prinesli ljudje. Vseeno bomo vanj naselili samo tiste vrste, ki v ribnik spadajo.
Danilo Puklavec, ZZRS

Prenova tivolskega ribnika bi se že morala začeti, vendar na Mestni občini Ljubljana (MOL) še vedno pripravljajo dokumentacijo za razpis izvajalca revitalizacije in sanacije ribnika. "Predvideno je bilo, da bi se dela začela jeseni oziroma pred zmrzaljo. Ne vem, zakaj se niso. Verjetno se bodo, ko se bo led stopil, da ne bo prepozno zaradi rib in drugih živali, ki živijo v njem," je povedal Danilo Puklavec z Zavoda za ribištvo Slovenije (ZZRS). Dodal je, da bi se morala zdaj dela začeti že zgodaj spomladi, ko je voda še dovolj hladna in selitev rib zanje ne bi bila preveč stresna.

Izravnalni ukrep
Zaradi prenove opere
. Prenova tivolskega ribnika je izravnalni ukrep, ki ga je zahteval Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije zaradi poseka zaščitene rdečelistne bukve ob prenovi opere. Zato je prenova ribnika pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja za prenovljeno opero – prenova te naj bi bila končana aprila ali maja.

Ribnik bodo izpraznili
Med prenovo bodo morali ribnik popolnoma izprazniti in ribe preseliti v ribnik Ribiške družine Barje ob odlagališču. Kaj bo z zlatimi ribicami in želvami rdečevratkami, ki so jih v ribnik prinesli obiskovalci parka, za zdaj Puklavec ni želel povedati. Pojasnil je le, da bodo v ribnik po prenovi naselili zgolj avtohtone vrste rib.

Nato so predvideni čiščenje ribnika in poglabljanje dna, položnejša, sonaravna ureditev vzhodne brežine, ki bo zasajena s trstičjem, ter ozelenitev betonskega nabrežja. Med prenovo bosta urejena tudi dotok in odtok vode.

MOL, ki je kot lastnica ribnika prevzela skrb za prenovo po dogovoru z ministrstvom za kulturo, je sicer že pridobila vsa soglasja in strokovna mnenja. Na ministrstvu so dodali, da bo vrednost prenove znana po izbiri izvajalca del.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.