Slovenija
25546 ogledov

To so novosti pri ukrepih, ki jih je v sredo sprejela vlada

Vlada Janez Janša
1/2
Vlada RS
V sredo popoldne je vlada na Brdu pri Kranju znova razpravljala o ukrepih za omejevanje epidemije. Čeprav je Slovenija po številu okužb v zeleni fazi, večjih sprememb pri sproščanju ukrepov ni.

Neuradno naj bi vlada uvedla še seznam temnordečih držav. Poleg zelenega, rumenega, rdečega prihaja torej še temnordeči seznam držav. Pravila za prehajanje meja naj bi bila tudi pri temno rdeči barvi enaka kot pri državah z rdečega seznama. Vlada naj bi se za to odločila zaradi poenotenja na evropski ravni. 

Spremembe naj bi ministri uvedli tudi pri prehajanju meja - otroci do 15. leta, ki potujejo v spremstvu, po novem ne bodo več potrebovali negativnega testa.

Od ponedeljka dalje bo izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji. Zaposleni bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči pa bo omejena na 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč. Pri tem bo moralo biti med osebami eno sedišče prosto. Navedeni omejitvi ne bosta veljali na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč. Tam bo med postavljenimi sedišči najmanj 1 meter razdalje.

Vlada je sprejela tudi sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še za mesec junij.

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, je vladi na seji na Brdu pri Kranju predlagala, naj se ukrepi za zajezitev epidemije še ne sproščajo, čeprav je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v torek padlo pod 300 in je torej pogoj za prehod v zeleno fazo izpolnjen.

"Glede na to, da je epidemija še vedno razglašena, bi bilo malce nelogično, da bi ukrepe v državi sprostili," je za STA dejala Logarjeva.

Po njenih besedah so ministrstva že prosili za predloge sproščanja tako za čas, ko je pogoj za prehod v zeleno fazo že izpolnjen, a je hkrati epidemija še razglašena, kot tudi za čas po koncu epidemije.

Vlada Mateja Logar Milan Krek | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Predloge bodo po njeni napovedi obravnavali na sestanku v ponedeljek.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 spomnil, da je bilo minuli vikend nekaj dogodkov, na katerih so se zbirale velike množice ljudi. Glede na to pozorno spremljajo, kakšne bodo morebitne posledice v regijah, kjer so ti dogodki bili.

Ko bo pri tistih, ki so se morda okužili z novim koronavirusom, prihodnji teden minila inkubacijska doba, bo več znanega o tem, ali je mogoče pričakovati nove lokalne izbruhe okužb in kako obsežni bi ti lahko bili, je menil.

Še naprej so zelo zaskrbljeni tudi glede tega, kaj lahko povzroči sproščanje ukrepov na področju športa, saj so se nekatere stvari po njegovih besedah pokazale kot "težko obvladljive".

Ob vsem tem zdaj po njegovih navedbah bolj razmišljajo v smeri, da bi sproščanje ukrepov potekalo postopoma. "Nič ne bomo zamudili, če bomo ta vikend ostali v režimu, kot ga poznamo," je ocenil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 35
  • eminenca 21:09 26.maj 2021.

    sicer pa ukrepov itak ni treba sprostit, dokler so še zaloge soldov ... sam kaj ko jih bo zmanjkal ... kaj bo potem? ko bo lakota, ne bo več nihče ramišlal o virusu, ampak tile modeli iz nijz so že ...prikaži več tako rejeni, da zdržijo kakšen mesec brez hrane ... seveda se to ne zgodilo, kvečjemu bodo še bolj bradati in rejeni ... pri siromakih bodo pa strigli

  • eminenca 21:06 26.maj 2021.

    ja tale jajo je neuničljiv, malo v brukslu, potem pa zopet na brdo ... sej sploh ne vem če ma čas svojo urško upedenat ... no pa sej ne rabi, ona je vesela, če nosi domov šuške, to so pač ...prikaži več babe ... ja kaj bo zdej spet? ceplenje ni obvezno in je proti ustavno, pika

  • JZekspert 17:49 26.maj 2021.

    Imam nov komentar, ki paše na vse te teme: cepiti bi se morali le rizični bolniki nad 70 let, ki so dobro informirani in želijo biti cepljeni. Vse ostalo SILJENJE (PCT, testiranje, maskanje, cepljenje, cepilni potni listi, diskriminacija zdravih, itd.), ...prikaži več PROPAGANDA, LAŽI, SKRIVANJE AE, SAE in SMRTI po cepljenju, laganje o učinkovitosti cepiv in v bistvu o vsem okrog tega virusa, pa je zločin, ki bo ovrednoten v Nuernbergu 2. Dr. Fuellmich, povedi nas!!