Slovenija
2163 ogledov

"To bo dobra predsednica vlade"

Dejan Židan Saša Despot
Dejan Židan pojasnil svojo odločitev. Po šestih letih zapušča mesto predsedika stranke, naprej jo vodi Tanja Fajon.

"Zame je to pomemben dan. Točno šest let nazaj, tri dni po zelo slabem volilnem rezultatu na evropskih volitvah, ko smo dobili le 3 tisoč glasov, sem postal predsedujoči v stranki. Danes zaključujem 6-letni mandat, ponosen sem, da ni več takšnih vprašanj, kot so bili šest let nazaj. To so bila vprašanja, ali bo socialna demokracija sploj prišla v parlament, ali ji je sploh mesto v državi," je nagovor po današnjem dogajanju v stranki SD začel Dejan Židan.

Dodal je, da so danes ta vprašanja drugačna in omenil, da so danes ta vprašanja, kaj mora stranka narediti, da naredi preboj do vodilne stranke v državi. "Rezultati zadnjih šest let kažejo, da smo napredovali iz leta v leto. Če smo imeli leta 2014 3 tisoč volivk in volivcev, ki so nam izkazali zaupanje za evropske volitve, smo jih čez pet let imeli že 90 tisoč. Če smo imeli leta 2014 mislim da 52 tisoč volivk in volivcev na državnozborskih volitvah, smo imeli na zadnjih volitvah že 85 tisoč glasov zaupanja volivk in volivcev. Enako velja za lokalne volitve."

Židan meni, da je v času njegovega predsednikovanja stranka uspela prenoviti svoje delovanje, profesionalizirati delovanje strokovnega dela stranke, stranka je uspela okrepiti svoj položaj v parlamentu in svoje finančno poslovanje. "In kar je najpomembneje, uspela je dodatno učvrstiti mrežo in razviti svoj program."

Dejan Židan Slovenija Dejan Židan odstopil, v SD že določili začasno vodjo

Vodenje stranke SD prevzema Tanja Fajon, ki je - kot pravi Židan - dobila enotno podporo tako v stranki kot v poslanski skupini. Omenil je, da jo vidi kot prihodnjo premierko Slovenije in dodal, da so izkušnje držav, kjer imajo predsednice vlad iz socialndemokratskih strank, izjemne. "In to si Slovenija zasluži." Fajonova ostaja evropska poslanka, bo pa več časa v Sloveniji, je napovedala.

Tanja Fajon | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Fajonova je danes poudarila, da vodenje stranke prevzema z iskreno željo in prepričanjem, da SD zmore še več. Obuditi želi zaupanje med ljudmi, saj v slovenski javnosti vidi precej nezaupanja, apatije in nezadovoljstva. Želi si drugačne politike, ki jo bo oblikovala skupaj z ljudmi, tudi z odrinjenimi skupinami civilne družbe.

Fajonova prav tako pričakuje več sodelovanja in povezovanja na levi sredini političnega prostora, saj bodo le tako možne spremembe, ki si jih želijo. Aktualna vlada po njeni oceni namreč Slovenijo odmika od jedrnih držav Evrope, in to z "nevarnimi politikami, napadi na neodvisno novinarstvo in neodvisno sodstvo v času, ko bi ljudje potrebovali sodelovanje, povezovanje in odgovorno vodenje".

Dolgoletni minister

Židan je svojo politično kariero začel kot kmetijski minister v vladi Boruta Pahorja leta 2010. Odtlej je kot kmetijski minister sodeloval še v vladah Alenke Bratušek in Mira Cerarja.

V strankini hierarhiji se je hitro povzpel. Na kongresu junija 2012, ko je bil za predsednika SD izvoljen Igor Lukšič, je Židan postal eden od štirih podpredsednikov. Maja 2014 pa je položaj kot začasni predsedujoči stranki prevzel po neuspehu SD na evropskih volitvah, januarja 2015 pa ob podpori nekaterih vidnih članov vajeti v stranki prevzel s polnim mandatom.

Na zadnje parlamentarne volitve leta 2018 je stranko popeljal s programom Samozavestna Slovenija. Z njim so se osredotočali na odpravo neenakosti, odprto in stabilno gospodarstvo ter vlaganje v ljudi. Po volitvah je SD vstopila v vlado Marjana Šarca, Židanu pa je pripadla funkcija predsednika državnega zbora. Po imenovanju novega predsednika DZ Igorja Zorčiča je sedel v poslansko klop.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 28
  • ode 06:11 29.maj 2020.

    Nedojebnica mi povzroča pospešeno peristaltiko.

  • Avatar Andisdella
    Andisdella 01:00 29.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi >>> B︆︆r︆︆e︆︆d︆︆h︆︆o︆︆t︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • gregor51 22:04 28.maj 2020.

    omg...katastrofa od strašila...tole golazen je treba po hitrem postopku odstopit migrantom v večerno rabo po sobah