Slovenija
36 ogledov

"To bo konec veselice"

Tržnica Nik Rovan
Garaža pod 
tržnico. MOL bo v kratkem dobila gradbeno dovoljenje. Večina prodajalcev proti gradnji, nekateri za.

“To bo konec veselice! Tržnico bodo uničili. Zakaj bodo to naredili? Lepša, kot je, ne more biti. Večina nas je proti gradnji,” se je Štefka Jager, ki na ljubljanski tržnici prodaja že 53 let, odzvala na novico, da bo Mestna občina Ljubljana (MOL) v kratkem dobila gradbeno dovoljenje za gradnjo garažne hiše pod tržnico. To pomeni, da bodo prodajalce začasno preselili, v sklopu projekta pa bodo obnovili Mahrovo hišo in zgradili prizidek k njej ter uredili Vodnikov trg.

“Tržnica bo s tem izgubila srce. Ljudje jo nujno potrebujejo, ker tu prodajamo stvari, ki jih v trgovinah ni,” o razlogih proti gradnji pravi prodajalka tekstila. Albin Jakončič, ki na tržnici prodaja od leta 1980, je razdvojen. Skrbi ga, da bodo med gradnjo manj prodali, hkrati pa je prepričan, da bo na tržnici več obiskovalcev, ko bo pod njo garaža. Gradnji pa je naklonjena Milena Modic: “To bodo naredili 15 let prepozno. Garaža je nujno potrebna, ker želijo ljudje z avtomobilom priti do vrat tako kot v trgovskih središčih.”

Roki bodo znani jeseni
Na MOL pravijo, da so jim z ljubljanske upravne enote (UE) sporočili, da je njihova vloga za gradbeno dovoljenje “popolna”, poslati so morali le še odločbo o odmeri komunalnega prispevka, kar so storili v sredo. Na UE so povedali samo, da glede gradbenega dovoljenja do včeraj še niso odločili.

Kdaj se bo gradnja začela, na občini še ne morejo napovedati. Roki bodo znani jeseni, ko bo MOL končala pogajanja z zasebnim partnerjem. Tega bodo izbrali na javnem razpisu, pred tem pa morajo mestni svetniki sprejeti še akt o javno-zasebnem partnerstvu, kar se bo predvidoma zgodilo na seji 4. julija.

Financiral bo zasebnik
MOL bo v projekt, ki je ocenjen na 30 milijonov evrov, vložila zemljišča in večinski del obstoječe Mahrove hiše, ki je v njeni lasti. Ob tem pričakuje, da bo zasebni partner “poleg zasebnega dela v celoti financiral izgradnjo javnega dela”. Tako je bilo predvideno tudi za športni park Stožice, za katerega bo občina doplačala 39 milijonov evrov.

Sicer pa je v javnem delu projekta ureditve tržnice predvidena garažna hiša s 616 parkirnimi prostori, v pritličju Mahrove hiše pokrita tržnica, v nadstropjih pa bodo verjetno hotel, poslovni prostori in stanovanja. Ura parkiranja v garaži bo stala 1,2 evra, bližnji stanovalci pa bodo za parkirni prostor na mesec plačali 60 evrov.

Komentarjev 2
  • zigc0601 13:08 17.junij 2011.

    Tržnica umira, ker ni možno priti do nje z avtomobilom. Mnogo raje nakupujem v BTC-ju! Prodajalke pa so prekratke pameti da bi doumele koliko pozitivnih stvari bi jim prinesla nova tržnica. Če bi taki odločali bi še vedno živeli v ...prikaži več srednjem veku med in hodili po tržnici med odplakami in smetmi.

  • max 12:25 17.junij 2011.

    Na prostoru, kjer je tržnica je bilo včasih pokopališče, o čemer pa pristojni "modro" molčijo, vključno z zavodom za kulturno dediščino. Nam pa ta molk pove vse o povezavah kapitala in njegovi brezkompromisnosti. Žalostno!!!!