Slovenija
12 ogledov

"To bo nacionalna tragedija"

Nastopi lahko pomanjkanje zdravnikov v primarnem varstvu in urgentni službi, opo Žurnal24 main
ZZZS. V načrtu za varčevanje predvideva izključitev financiranja specializacij.

Financiranje specializacij zdravnikov in zobozdravnikov ter pripravništva zdravstvenih delavcev bo, če se bo v zdravstveni blagajni v prihodnjih treh letih pojavil minus, izločeno iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

“To pomeni, da se bo v naslednjih petih letih zgodila nacionalna tragedija,” opozarja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan. “Zdravniki, ki jih danes že primanjkuje, bodo, ker bodo ugotovili, da nimajo specializacije v svoji državi, odšli v tujino,” dodaja.

Iskanje novih virov
Na leto je za specializacije predvidenih 38 milijonov, za pripravništva pa 17 milijonov evrov. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predlaga, naj se iz zdravstvene blagajne izključi tudi financiranje tercialne dejavnosti, za katero je predvidenih 39 milijonov evrov.

Če specializacij ne bo financiral ZZZS, bodo morali breme prevzeti javni zdravstveni zavodi oziroma bo moralo vire zagotoviti ministrstvo za zdravje. 


Minusa verjetno ne bo
Prvi mož zavoda Samo Fakin sicer predvideva, da ZZZS prihodnje leto ne bo imel primanjkljaja, zato ukinitev financiranja specializacij in pripravništev kot uvedba še 13 včeraj sprejetih ukrepov ne bo potrebna.

Enajst milijonov evrov bo ZZZS privarčeval zaradi zamika izplačil tretje in četrte tranše plačnih povišic, privarčevali bodo z nižanjem cen zdravil, pričakujejo pa tudi večje prihodke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.