Slovenija
8669 ogledov

To bo vlada danes pod nujno uvrstila na dnevni red

Vlada Robert Golob Vlada RS
Vsebina dogovora z zdravniškim sindikatom še ni znana.

Čeprav parafirana sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides in s sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) na dnevni red današnje seje vlade nista uvrščena, je pričakovati, da bo vlada sporazuma na današnji seji obravnavala in tudi potrdila. Kaj konkretno prinaša dogovor s Fidesom, še ni znano, dogovor s Svizom pa pomočnicam vzgojiteljic prinaša štiri plačne razrede.

Stavkovni sporazum s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je ministrstvo za zdravje parafiralo v torek popoldne, po zaključeni mediaciji med sindikatom in ministrstvom, ki ga je vodilo Slovensko zdravniško društvo. Vsebina sporazuma še ni znana, je pa podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič nakazal, da bodo stavkovne zahteve sindikata, ki jih naslavlja sporazum, očitno vendarle naslovljene v novem plačnem stebru za zdravstvo.

Med zahtevami sindikata, ki jih bo uredil sporazum, je naštel določitev jasne karierne poti zdravnikov, prenos napredovanj specializantov, dosledno upoštevanje standardov in normativov ter zagotovitev dodatnih sredstev oz. pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov, ki presegajo standarde in normative. Ali sporazum predvideva tudi dvig zdravniških in zobozdravniških plač, še ni jasno.

Zemljič je v torek napovedal, da bo vlada sporazum danes obravnavala in tudi potrdila.

Poleg pomočnic vzgojiteljic v višjem plačnem razredu tudi mladi raziskovalci

Pričakovati je, da bo vlada danes potrdila tudi parafiran sporazum s Svizom. Sporazum po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik pomočnicam vzgojiteljic prinaša dvig izhodiščnih plač za štiri plačne razrede, z 22. na 26. Mladim raziskovalcem dogovor prav tako prinaša štiri plačne razrede, od 1. aprila bodo uvrščeni v 36. plačni razred.

Če bo ministrski zbor dogovorjeno potrdil, sobotnega protestnega shoda ne bo, je za STA v torek napovedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Vlada bo obravnavala tudi predlog novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, s katerem se želi zajeziti kršenje določb o delovnem času. Predlog med drugim predvideva obvezno vodenje elektronskih evidenc za kršitelje delovne zakonodaje. Obravnavala bo še predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, katerega poglavitna novost je ustanovitev računalniškega sklada.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
 • Toma 10:34 12.januar 2023.

  Prva točka: ansambel Gru-gru bo zaigral: Mi pa razpadamo, padamo, gagamo!...

 • Avatar Leon
  Leon 09:05 12.januar 2023.

  Prva točka dnevnega reda bo ugotavljanje napada z biološkim pljunkom na poslanca Grimsa in določitev datuma shoda v podporo svojemu kolegu ! Na shodu bo Branko Grims v živo uprizoril poskus umora! In to na tocno tisti lokaciji. Pljunek bo ...prikaži večo prispeval Primc ali pa Tomašič! Branko bo herojsko pokazal kako je bil umorjen (skoraj umorjen). S sabo bo prinesel tudi pljunek ki ga je shranil. https://t.co/8Q6RfedaXR

 • Grof 08:36 12.januar 2023.

  Ne, ne samo to, me hojo se moraš pozibavat, kot dekle tik pred poroko,