Slovenija
3 ogledov

"To bo zagotovo najtežji čas po osamosvojitvi"

Janez Janša Urška Bačovnik Saša Despot
"To bo zagotovo najtežji čas po osamosvojitvi," je čas, ki prihaja, v pogovoru na radiu opisal kandidat za mandatarja Janez Janša. Pokritiziral je tudi predsednika države in zagotovil, da ima 51. in 52. glas.

"Komentar bi bil lahko dolg, ker je bilo tudi veliko časa potrošenega za to, ampak mene bolj skrbi čas pred nami kot pa to, kar se je doslej dogajalo vsak teden in mesec, ki smo ga zapravili s procedurami, kar se bo poznalo v končni nacionalni bilanci, še posebej ob zaključku proračunskega leta. To pa se ne bi zgodilo, če bi prišlo do dogovora prej in bi stranke podpisale koalicijsko pogodbo. Kot sem že dejal, predsednik ni preveril ali ima kandidat, ki ga je predlagal, večino ... Ko se je videlo, da te večine ni, pa bi morali narediti prostor za druge. Nič od tega se ni zgodilo. Izgubili smo nekaj tednov. Velika sreča, da je koalicija teh petih strank, ad hoc koalicija, presegla blokado in konstituirala državni zbor, da smo od takrat naprej delali vsebinsko na usklajevanju, kar je danes postala tudi formalna koalicija. Če mi tega ne bi naredili, bi bili pred tretjim manjšinskim glasovanjem ali predčasnimi volitvami, ki pa ne bi prinesle drugačnega izida," je prvak SDS Janez Janša na Radiu Ognjišče komentiral sestavljanje vlade, iskanje mandatarja in neuspele poskuse.

Kritiziral konferenco predsednika

Pokritiziral je tudi današnjo novinarsko konferenco predsednika države Danila Turka. "Sklicati jo zato, da rečeš, da ne boš za mandatarja predlagal nikogar, je nekoliko mimo. Tiskovna konferenca za napad na vlado, ki še nastala ni, pa tudi ni neka državniška gesta," je dejal.

V pogovoru se je dotaknil tudi stricev iz ozadja, ki bodo po Janševem mnenju poskušali vladati še naprej, kot se je to dogajalo v zadnjih letih. "Tako, kot se je napadlo vlado in koalicijo, ki je še sploh ni bilo ... Iluzij, da bo drugače, si nismo delali. Me pa veseli, da koalicija, ki je danes nastala, tega ne jemlje kot nekaj tragičnega, temveč kot neko folkloro, ki se v Sloveniji dogaja."

Dosežen dogovor za 51. in 52. glas

Na Radiu Ognjišče je povedal tudi, da je s poslancema narodnih manjšin v državnem zboru že dosežen dogovor o urejanju položaja manjšin, zato bosta oba poslanca Janšo kot kandidata za mandatarja podprla. Za 51. in 52. glas bo dogovor podpisan jutri, tudi v koalicijsko pogodbo smo vnesli prepričanja, da dodamo posebni dogovor. "To pa je že solidna večina in je bila dosežena brez prisile."

Prvih 18 mesecev odločilnih

Janša je opozoril, da bo prvih 18 mesecev odločilnih, od tega bo letošnje leto najtežje. "To bo zagotovo najtežji čas po osamosvojitvi, zato da določene zadeve stabiliziramo." Prva stvar, ki jo Slovenija potrebuje, je po njegovem mnenju rebalans proračuna, v tem bo potrebno popraviti cel paket zakonov, ki določajo, da lahko več porabimo, kot ustvarimo.

Evropa bo pritiskala na nas

"Številke so neusmiljene. Če letos ne naredimo ničesar in trošimo preko naših zmožnosti, bomo v letu in pol v situaciji, ko bo prišla trojka, predstavniki MDS, EK in ECB, in bodo oni določali, kako bomo delali; kot so Grčiji. Potem bo te pogoje treba sprejeti ali bankrotirati. In bomo sprejeli, ker drugega izhoda ne bo. Imamo še čas, da se temu izognemo, ta čas pa je zdaj," meni Janša.

Z voditeljem se je prvi mož SDS pogovarjal tudi o evru in Evropi na splošno ter o socialnih partnerjih, s katerimi si bodo, po besedah Janše, prizadevali, da najdejo skupno rešitev.

Komentarjev 3
  • 1111 20:37 25.januar 2012.

    ...dober želodec ima...na vsak način se hoče vsilit narodu...

  • širhakl 20:31 25.januar 2012.

    "ko bo prišla trojka, predstavniki MDS, EK in ECB, in bodo oni določali".Tu pa je imel Stanovnik prav..HLAPCI SMO.

  • varan 19:54 25.januar 2012.

    Ja, zakonski stan niso samo rožice v Drežnici