Slovenija
18631 ogledov

To cesto bodo za avtomobile zaprli

Vrata
1/4
Da bi zmanjšali negativne učinke povečanega obiska in dolino ohranili, jo bodo za avtomobile zaprli.

Občina Kranjska Gora si v sodelovanju s partnerji prizadeva trajnostno urediti promet v dolino Vrata, ki je v zadnjih letih vse bolj obiskana in zato tudi prometno obremenjena. Občina zato v prihodnjih letih načrtuje ureditev parkirišč v Mojstrani in javni prevoz v Vrata, ki so vstopna točka za vzpon na Triglav.

Da bi zmanjšali negativne učinke povečanega obiska in dolino ohranili, kot se za takšno naravno dragocenost spodobi, so na Občini Kranjska Gora pripravili projekt Umirjanje prometa v dolino Vrata. Vodi ga kranjskogorski podžupan Bogdan Janša, ki pojasnjuje, da se je promet toliko povečal, da dolina tega pritiska ne zdrži več.

TZ mojemesto 27.10.07 obvestilo redarstva, parkirisce, ljubljanska trznica, avto Parkiranje Avto So Bohinjci le doumeli, kaj pomeni odlok "100 evrov"?

"Pojavljajo se problemi zaradi prašne onesnaženosti, komunalnih odpadkov, divjega parkiranje in divjega kampiranje. Vse to nas je privedlo do tega, da na podlagi vseh smernic in rezultatov ter predvidenega še večjega obiska promet v dolino umirimo in večji del motoriziranega prometa zadržimo v Mojstrani," je dejal Janša.

Vrata | Avtor: Profimedia Profimedia
V vrhuncih sezone je ob vikendih v dolini dnevno od 300 do 500 vozil. Za dostop v dolino, v katero vodi osemkilometrska, večinoma makadamska cesta, namreč obiskovalci uporabljajo predvsem osebna vozila. Javni prevoz v dolino, ki se konča pod Triglavsko severno steno, pa je bil ukinjen pred 20 leti.

Parkiranje v Vratih nadstandard

Po novem režimu bi bilo še vedno možno parkiranje v Vratih, vendar bi to veljalo za nadstandard. Ko bi bilo parkirišče v dolini napolnjeno, bi zapornica onemogočila dostop v dolino drugim osebnim vozilom. Obiskovalci bi tako lahko parkirali na bolj oddaljenih parkiriščih in se z njih v dolino odpravili peš, s kolesom ali pa s frekventnim okolju prijaznim javnim prevozom.

"Naš namen je, da zaščitimo dolino, hkrati pa še vedno omogočamo dostop vanjo. Neomejeno možnost dostopa z vozilom pa bi ob tem denimo zagotovili lastnikom, oskrbovalcem planinskih koč in vozilom za posebne namene ter reševalcem," je zamisel projekta, s katerim so se zgledovali po nekaterih dobrih praksah v tujini, pojasnil Janša.

Vrata | Avtor: Profimedia Profimedia
Trenutno že tečejo pogovori z državo, da bi s skupnimi močmi cesto do Aljaževega doma v Vratih naprej asfaltirali, s čimer bi se rešili prahu. Cesto bi nato država v last oziroma upravljanje zaupala občini. Vzporedno bi se na občini lotili ureditve parkirišč in parkirnega režima.

Občina je že naredila nabor stavbnih zemljišč, predvsem v naseljih Mojstrana in Dovje, ki so v občinski lasti in jih je mogoče urediti v parkirišča. Vzpostavili bodo javni prevoz z nakupom eko vozil. Velik poudarek bodo dali tudi informiranju, saj želijo, da bi bili obiskovalci čim bolje obveščeni, kje so prosta parkirišča in kdaj vozijo avtobusi.

Promocijski vikendi

Projekt, katerega vrednost je ocenjena na 1,5 milijona evrov, naj bi v celoti zaživel v dveh ali najkasneje treh letih. Že pred tem pa po Janševih besedah načrtujejo organizacijo promocijskih vikendov, s katerimi bi obiskovalcem pokazali, kako bo režim potekal v praksi, s čimer bi razblinili dvome in strahove, ki se pojavljajo sedaj.

Vrata | Avtor: Profimedia Profimedia

"Dolino moramo pustiti zanamcem takšno, kot je, ali v še boljšem stanju," je sklenil Janša, ki verjame, da lahko Vrata postanejo vzorčen primer umirjanja prometa v Alpske doline. Razmišlja tudi, da bi nekoč v prihodnosti Vrata lahko povezali z Mojstrano in Trento z visokostebrno elektromagnetno fotovoltaično železnico, ki bi omogočala edinstven ogled naravnih znamenitosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • bojko 17:52 20.februar 2018.

    Asfalt naj polozijo pa parkirisca porihtajo pa kasirajo, ne pa, da ljudem jemljejo svobodo gibanja. Jaz sem grozno rad v tej dolini a ce bo tako, mene pa marsi koga drugega tudi ne bo vec tja, bom raje s Pokljuke ...prikaži več sel. Imam pa predlog. Kaj, ce bi se cesto na Pokljuko zaprli pa uvedli avtobuse za gor. Ali pa omejili dostop v gore. Novo pravilo, recimo. V gore se hodi samo podnevi, ponoci tam nimate kaj iskati

  • bojko 17:49 20.februar 2018.

    In bo človek zelel startat na Triglav, (kot to rad pocnem tudi za druge vrhove, da se izognem gneci, vrocini in da dozivim soncni vzhod bolj v visavah) recimo ob 2 zjutraj.... Pa kaj? Naj grem iz Mojstrane pes najprej ...prikaži več do stene 3 ure pa potem se 6,7 ur na Triglav. Pa saj to ni normalno. Ali bos pa utrujen ob polnoci in se pozneje dol prisel in KAJ???!!! Župana poklical, da te bo peljal do avta? Dajte no, tole ni normalno. Lahko je kr neki na pamet planirat pa se okoljevarstvenika spilat.

  • srecnii 08:56 20.februar 2018.

    Bomo zavil k Italjanom, Karnijske Alpe ali pa v Avstrijo in tam puščal evre za gorivo, hrano in nočitve. Naši pa naj stokajo, kako je turizem slab