Slovenija
38 ogledov

"To je bilo junaško dejanje"

Obleganje učnega centra na Pekrah s strani JLA. (Foto: Wikimedia) Žurnal24 main
Spomin na dogodke, ki so pred 20 leti tlakovali pot v samostojnost. Predsednik države se je zahvalil vsem braniteljem Peker in vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli k pomembni prvi zmagi nad JLA.

Pri izobraževalnem centru Pekre je potekala osrednja slovesnost ob 20. obletnici pekrskih dogodkov. Zbrane je nagovoril predsednik republike Danilo Türk, navzoča sta bila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner.

"V Pekrah se je pred 20 leti pred očmi vse Slovenije odvijala prava drama, uvertura vojne za Slovenijo. Vsa Slovenija je takrat videla odločnost in premišljenost Teritorialne obrambe, njenega učnega centra v Pekrah, njenih vojakov in častnikov. Videli smo moč pritiska jugoslovanske vojske, njen avanturizem in njeno nespoštovanje odločitev slovenskega naroda. Ves ta pritisk in vsa ta vojaška sila sta tu, v Pekrah in v Mariboru doživela svoj prvi poraz," je v govoru danes dejal Türk.

 "To je bilo junaško dejanje, to je bil in bo vzgled vsem, ki jim domovina in ljubezen do nje pomenita najvišjo vrednoto," je še dejal predsednik republike in dodal, da se danes za domovino ni potrebno boriti z orožjem, pač pa z znanjem, samozavestjo in pametjo.

Ob praznovanju letošnjega dneva Slovenske vojske pod geslom Ponosni nase že 20 let so vojašnice odprle vrata za obiskovalce. Vojaki in vojakinje so predstavili oborožitev ter opremo in vozila, prav tako so si obiskovalci lahko ogledali nastanitvene objekte Slovenske vojske.

Obkolili učni center
23. maja 1991 je v 710. učnem centru Teritorialne obrambe (TO) na Pekrah, kjer je osmi dan vojaško obveznost služila prva generacija slovenskih nabornikov, prišlo do incidenta med TO  in Jugoslovansko ljudsko armado (JLA). Teritorialci so v bližini centra zajeli dva vojaška izvidnika in ju kmalu za tem izpustili. Kljub temu je JLA s tanki obkolila učni center ter ugrabila načelnika štaba mariborske TO Vladimirja Miloševiča in stotnika Milka Ozmeca.

Dan pozneje je vojaški transporter med demonstracijami pred vojašnico do smrti povozil Mariborčana Josefa Šimčika, ki je tako postal prva žrtev za samostojno Slovenijo.

Obrambno ministrstvo je ob dnevu spomina na dogodke izpred dveh desetletij sporočilo, da je šlo pri dogodkih 23. maja 1991 za načrtovano akcijo vodstva JLA, s katero bi ta demonstrirala lastno vojaško silo in tako posegla v miren osamosvojitveni proces ter ga ob morebitnem spopadu s TO tudi s silo preprečila.

Pomen pekrskih dogodkov je po mnenju ministrstva tudi v tem, da so Slovenci prvič dokazali, da obstaja sožitje med oboroženimi in neoboroženimi oblikami odpora. "Neoboroženi civilisti so se pod Pekrami postavili v bran svojim vojakom, kar je bila zgodovinska okoliščina, ki je pomembno prispevala k razpletu dogodkov," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.