Slovenija
545 ogledov

To je dan, ko ima rojstni dan največ Slovencev

Slovenija 15.01.2013 ljudje na sprehodu po Copovi ulici v srediscu Ljubljane; fo Saša Despot
V uradnih dokumentih je zapisano, da se največ prebivalcev Slovenije rodi na prvi dan v letu, najmanj pa zadnji dan.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS (Surs) ima največ prebivalcev Slovenije v uradnih dokumentih kot datum rojstva zapisan prvi dan v letu (7.670). Najmanj prebivalcev praznuje rojstni dan v zadnjih dneh leta, med temi najmanj, 31. decembra, 4.695. 

Razlika v številu rojstev med tema dvema dnevoma znaša 62 : 38, kar je ogromno in seveda nenavadno, saj takšne razlike v številu rojstev ni med nobenima drugima sosednjima datumoma v letu.

Po navedbah Sursa moramo vzroke za to iskati v preteklosti, ko se večina otrok še ni rodila v porodnišnicah. Kar za nekaj otrok, ki so bili v resnici rojeni zadnje dni v letu, so starši prijavili kot datum rojstva prvi dan novega leta.

Goljufali iz praktičnih razlogov

Če se nam danes navajanje napačnega datuma zdi nenavadno, so v starih časih to starši počeli praktičnih razlogov. To je namreč lahko pomenilo, da bo šel otrok lahko pozneje v šolo in bo hkrati lahko eno leto dlje pomagal na kmetiji, predvsem pa je bilo to pomembno za moške, saj so šli tako leto pozneje na obvezno služenje vojaškega roka.

Vendar je imelo takšno ravnanje tudi posledice: "Tako prestavljanje datuma rojstva je povzročilo, da je bilo po uradno prikazanih podatkih število rojstev deklic večje od števila rojstev dečkov (npr. v decembru leta 1950), kar ni v skladu z biološkimi pravili rodnosti niti v skladu z dejanskim stanjem," ugotavlja statistični urad.

Največji preskok po letu 1950

Največje razlike med številom rojstev na zadnji dan starega leta in številom rojstev na prvi dan novega leta so značilne za prebivalce, rojene do začetka petdesetih let prejšnjega stoletja.

Po tem obdobju se je namreč delež rojstev v porodnišnici s 54 odstotkov leta 1952 dvignil na 99 odstotkov leta 1975. 

S povečevanjem števila otrok, rojenih v porodnišnicah, se je manjšala možnost prijave nepravega datuma rojstva otroka, ki je bil v resnici rojen na zadnji dan (ali celo na zadnje dni) leta.

Po letu 1970 izenačeno

Po letu 1970 sta se število prebivalcev Slovenije, ki so se rojevali na 1. januar, in tistih, ki so se rojevali dan prej, približno izenačili.

Po zadnjih podatkih Sursa (za leto 2014), se je na sredo prvega januarja 2014 rodilo 50 otrok, v torek 31. decembra 2013 pa 44. 

Če vas zanima, koliko prebivalcev Slovenije ima rojstni dan na isti dan kot vi, lahko podatke poiščete v  interaktivnem iskalniku statističnega urada: Imena in rojstni dnevi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.