Slovenija
46 ogledov

"To je inkvizicijski proces"

Ana Iglič pričakuje, da bo državni zbor še ta mesec sprejel avtentično razlago z Žurnal24 main
SNG Drama. Odvetnica ravnatelja Iva Bana napoveduje kazenske ovadbe.

Ana Iglič, odvetnica Iva Bana, ravnatelja SNG Drama, se je ostro odzvala na dopis Kršitve in zlorabe v Drami, ki ga je kulturno ministrstvo 21. aprila objavilo na svoji spletni strani. "Ne morem verjeti. Gre za pravi inkvizicijski proces," je dejala in dodala, da je v dopisu več neresnic, z njim pa naj bi kršili tudi zakon o medijih, "ker je informacija lažna in ni celovita".

Ministrica Majda Širca je zoper Bana sprožila postopek predčasne razrešitve, in sicer zaradi domnevnih kršitev obveznosti oziroma zlorabe položaja. Ministrstvo in posebna komisija sta ugotovila, da je Ban v zasebne namene uporabljal službeno kartico in avtomobil, ki ga je tudi poškodoval, o domnevno nedovoljenemu izplačilu honorarja v višini 70 tisoč evrov pa so zapisali, da se Ban izogiba pojasnilu. Svet zavoda SNG Drama "ni proti razrešitvi", ministrici pa je poročal, da je odgovor Bana "prišel prepozno, s strani pooblaščenke, ki ni predložila niti pooblastila za zastopanje ravnatelja, podkrepljen pa je bil z grožnjami in trditvijo, da gre za politično razrešitev".

"Ministrica ni pristojna"
Igličeva trdi, da je bil odgovor pravočasen, da je bilo pooblastilo priloženo in da sama nikoli ni govorila o politični razrešitvi. Ministrstvo v postopku razrešitve po njeni oceni krši številne zakone. Meni, da za razrešitev ni pristojna Širčeva, ampak vlada ali svet zavoda. Na to pravno vprašanje naj odgovori vlada, državni zbor pa naj sprejme avtentično razlago zakona, pričakuje Igličeva.

Če bo Širčeva Bana razrešila, pa napoveduje kazenske ovadbe zoper znane in neznane osebe, in sicer zaradi suma kršitve človekovih pravic, nevestnega dela v službi, zlorabe uradnega položaja in žaljive obdolžitve. Širca se o razrešitvi Bana sicer še ni odločila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.