Slovenija
861 ogledov

''To je klofuta brez primere vsem slovenskim medijem in ne le Radiu 1''

Radio Profimedias
Svet za radiodifuzijo (SRDF) je Radio 1 po 15 letih dela označil za kadrovsko najbolj nesposoben radio v Sloveniji. Radio 1 je odločitev označil kot nezakonito in kot ''kazen, ker si dovolimo šaliti na račun trenutne oblasti''.

Svet za radiodifuzijo (SRDF) je pod vodstvom Aleša Lipičnika (SMC) sprejel in potrdil kriterije, ki po novem določajo, ''da je Radio 1 kadrovsko najslabši (najmanj usposobljen) radio v Sloveniji,'' so sporočili iz Radia 1, najbolj poslušanega radia v Sloveniji. Danes ob 16. uri bo SRDF na svoji seji odločal na osnovi teh kriterijev, ki bi lahko onemogočili sodelovanje radia na razpisih.

Kriteriji so namreč določeni tako, da je Radiu 1 po 15 letih dela onemogočeno sodelovanje na razpisih za nove frekvence. V uredništvu Radia 1 menijo, da takšna odločitev pomeni nedopusten politično motiviran pritisk na neodvisen medij. Odločitev ocenjujejo kot nerazumno in nezakonito.

Gre za ''kazen, ker si dovolimo šaliti na račun trenutne oblasti''

Radio 1 se v svoji satiri obregne tudi ob trenutno vlado, kar priznavajo. ''Odločitev SRDF razumemo kot kazen, ker si dovolimo šaliti na račun trenutne oblasti. Zaradi šaljivega videa o ministru, ki poskuša mamo prepeljati na Hrvaško (video je imel več kot 2 milijona ogledov) smo bili deležni številnih pritiskov in groženj,'' so izpostavili iz radia.

Do nadaljnjega jim je onemogočeno sodelovanje na razpisih za nove frekvence. ''To potezo razumemo kot svarilo tudi ostalim radijem, kaj jih čaka, če ne bodo »poslušni«. Menimo, da je izredno nevarno za neodvisnost slovenskih medijev, če bo SRDF postal orodje za kaznovanje v rokah trenutne politike,'' so še sporočili.

Radio 1 ima med vsemi komercialnimi radiji v Sloveniji največ zaposlenih in največjo ekipo sodelavcev, ki ustvarjajo radijske vsebine. Po raziskavah Mediane, Ninamedie in Valicona je najbolj poslušan radio v Sloveniji s pestrim jutranjim programom, dobrim odzivom na družbenih omrežjih in številnimi donatorskimi akcijami. ''Napisati kriterije, ki ekipo Radia 1 etiketirajo za najbolj nesposobno v državi, je klofuta brez primere vsem slovenskim medijem in ne le Radiu 1,'' so v sporočilu za javnost navedli iz uredništva radia.

Kadrovska usposobljenost kot kriterij

104. člen Zakona o medijih (ZMed) določa, da se naj bi v javnem razpisu za pridobitev radijskih frekvenc za opravljanje analogne radiodifuzije, kot merilo v postopku izbire med zainteresiranimi ponudniki med drugim upoštevala kadrovska usposobljenost za oddajanje radijskega ali televizijskega programa. Kot Agencija navaja v razpisni dokumentaciji, naj bi bil namen navedene zakonske določbe (in s tem predmetnega merila) dodeliti točke ponudnikom, ki imajo boljšo kadrovsko usposobljenost za ustvarjanje in razširjanje radijskega programa.

Merilo v tem javnem razpisu tovrstnega namena ne zasleduje. 
Uredništvo Radia 1

Ta namreč določa, da se naj bi seštevek ravni izobrazbe vsakega zaposlenega pri ponudniku pomnožil s koeficientom, dobljenim po formuli 24/št. ur radijskega programa, ki ga na dan oddaja ponudnik, nato pa se naj bi dobljeni znesek točkoval po Tabeli 8 od 0 do 5 točk. Posledica tega je, da se vsakemu radiu, ki pripravlja več kot 24 ur programa zmanjšuje kadrovska usposobljenost. Prav tako imajo lahko boljši položaj tisti z manj zaposlenimi.

Kot ocenjujejo na Radiu 1, tovrstno merilo tudi sicer bistveno odstopa od vseh dosedanjih javnih razpisov za dodelitev radijskih frekvenc, kjer se je kadrovsko usposobljenost točkovalo na podlagi preprostega seštevka točk za zaposlene, ob upoštevanju njihove izobrazbe, kar je lahko edini objektiven in merodajen kriterij kadrovske usposobljenosti posameznega ponudnika. Ob tem pozivajo k razveljavitvi javnega razpisa in razpisu novega.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Sheldon_Roth 17:04 17.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 15:37 17.junij 2021.

    Kot poslušalec,uporabnik tunerja....,lahko rečem,da je RADIO1 poden od podna,tako po programu kot po glasbi.RADIO1 je radio,ki je najslabši radio v Sloveniji ravno po voditeljski zasedbi.Naveza Avdić,Deželak je katastrofalna in neprimerna za širšo javnost, tako da potem še povprečni voditelji Morelj,Roškar ...prikaži več izpadejo totalne budale... .