Slovenija
66 ogledov

To je Milan Kučan povedal dijakom

Milan Kučan, intervju Saša Despot
Odločitev za samostojnost je bila pravilna, je kamniškim dijakom povedal nekdanji predsednik Milan Kučan.

Četrt stoletja po osamosvojitvi Slovenije se pogosto omenja pomislek, ali je bila odločitev zanjo pravilna. "Bila je pravilna, vendar vseh takratnih sanj v današnjih okoliščinah ni mogoče doseči," je na današnjem srečanju s kamniškimi dijaki dejal prvi predsednik republike Milan Kučan in posebej izpostavil problem socialne neenakosti.

V nizu pogovorov s pomembnimi akterji osamosvojitve, ki jih v luči praznovanja 25-letnice samostojnosti letos gosti predsednik republike Borut Pahor, sta se danes aktualni in prvi slovenski predsednik srečala z dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Ti so se osredotočili na vprašanje, ali so se pričakovanja iz časa osamosvojitve uresničila.

Kučan je pojasnil, da so se okoliščine v 25 letih spremenile in vseh tedanjih sanj ni mogoče uresničiti. "Tako Slovenija danes ni socialna država, saj so razlike prevelike. Veliko ljudi živi težko, zlasti mladi ljudje so brez perspektive," je izpostavil.

Kučan: Takrat je bil kapitalizam drugačen

Po njegovem mnenju se pred 25 leti morda nismo v celoti zavedali, kaj pomeni, da vstopamo skozi vrata kapitalističnega sveta. Poleg tega je bil kapitalizem tedaj drugačen od današnjega, ki je finančni kapitalizem in gradi zgolj na konkurenčnosti in tekmovalnosti ter pozablja, da so v tej tekmi tudi poraženi, za katere je skupnost dolžna poskrbeti.

"Mogoče je velik del javnosti takrat pričakoval, da bomo ohranili vse, kar je dobro, in vse, kar je bilo slabo, dobili v boljši podobi. Ampak prišlo je do paradigmatske spremembe in znova so prišli tako dobri kot slabi vzorci," je pojasnil Pahor, a dodal, da bi ob večji izkušenosti in zrelosti morda kakšne stvari v tranziciji vendarle naredili boljše, kot smo jih.

Domoljubje je tudi odnos države do posameznika

Kaže se, da je bilo relativno lahko priti do države, da pa je zelo velika odgovornost s to državo in usodo naroda upravljati, je dejal Kučan, ki se je dotaknil tudi vprašanja domoljubja. "To ni le odnos posameznika do domovine, ampak tudi odnos države do posameznika," je opozoril. 

Številni mladi so danes brez perspektive in kot so opozorili danes, bi jim država morala zagotoviti možnost zaposlitve. "Neodgovorno in greh te države je, da se dela selekcija na trgu delovne sile. To je tisti konkurenčen tekmovalen odnos, ki je problem te družbe," je izpostavil Kučan. Prepričan je, da država potrebuje jasno vizijo, kakšno družbo želi ustvarjati in katere kadre rabi ter tja usmerjati mlade.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 71
  • blueone 15:46 12.maj 2016.

    Nisem simpatizer te strani, samo kaj ma tukaj veze ta stran, izven konteksta si

  • Zmago 12:50 12.maj 2016.

    Pa naj te doleti tisto, kar želiš drugim !!!!

  • Avatar Leon
    Leon 10:00 12.maj 2016.

    .... prišlo je do paradigmatske spremembe in znova so prišli tako dobri kot slabi vzorci," je pojasnil Pahor...............in odhitel fotoreporterjem v pozo !