Slovenija
43 ogledov

To je na sojenju povedal Radan

Ivan Radan Saša Despot
Zdravnik Ivan Radan je v zagovoru dejal, da ni storil niti enega kaznivega dejanja iz obtožnice. Zanikal je, da bi bil narcisoiden ali morilec.

Ob tem se je opravičil vsem družinam bolnikov, za katere mu očitajo, da jih je umoril, da se jih vpleta v zgodbo "zaradi neumnega in neodgovornega ravnanja UKC in tiste osebe, ki ga je ovadila".

Radan je v zagovoru ob začetku glavne obravnave pojasnjeval okoliščine smrti prvega primera, ki je prišel v javnost, to je smrt 83-letnega bolnika v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana decembra 2014.

Kot je dejal, so težko bolnega moškega želeli prestaviti iz intenzivne terapije v oddelek za peliativno terapijo, kjer pa osebje ni znalo rokovati z aparatom za predihavanje, na katerem je bil bolnik. Zato bi se bolnik dušil. Po njegovem mnenju bi bilo to nehumano in nedopustno. S provokacijo s kalijem pa je želel pokazati, da je premeščanje takšnega bolnika iz enote intenzivne terapije enako, kot če bi dal bolniku z visokim kalijem še malo kalija.

Jasno je bilo, da bo bolnik živel le še nekaj ur

Na dan, preden je bolnik umrl, je namreč iz laboratorija dobil izvide, ki so kazali na visoko vsebnost kalija v bolnikovi krvi, zaradi česar je vedel, da bo bolnik živel še kvečjemu nekaj ur. Osebju ob postelji bolnika je kazal, kakšni so znaki povišanega kalija. Nakar je ena od sester pripravnic verjetno zmotno vprašala, kaj bi bilo, če bi bolniku dali kalij, je danes pojasnil Radan. Ko je razmišljal, kaj bi se v resnici zgodilo, je prišel do zaključka, da verjetno nič in da ne bi noben opazil.

Zato je vzel največjo steklenico kalija, kar so vsi opazili, niso pa opazili, da je naredil obvod cevke, v kateri je tekel kalij, je dejal. Kalij je res stekel z maksimalno hitrostjo, a ne v bolnika, je zatrdil Radan. Bolnik je umrl v 15 minutah. V naslednjih dneh je vsem na oddelku razlagal, da je kalij tekel. To bi moral biti alarm za vse, ampak se to ni zgodilo, je danes dejal Radan in dodal: "Vsi so zelo ležerno vzeli to vest."

Nato je čez nekaj dni prišel na oddelek strokovni direktor nevrološke klinike UKC David B. Vodušek, ki ga je vprašal, ali drži, če je bolniku dal kalij, nato pa mu je dejal, da do nadaljnjega ne sme več delati z bolniki. Vodušek je še isti dan o tem tudi obvestil policijo.

Umreti bi moral v nekaj sekundah, ne pa v 15 minutah

Ob tem je Radan opozoril, da bi takšen bolnik moral umreti v nekaj sekundah in ne 10 oz. 15 minutah, če bi mu resnično dal takšen odmerek kalija in glede na to, kako hudo bolan je bil.
Dejal je tudi, da je sestri prvič dejal, naj nastavi kalij ob 11. uri, a ker ni imela takrat časa, je nastavila učinkovino nekaj pred 13. uro. Danes si želi, da bi sestra dejansko nastavila kalij ob 11. uri, saj bi potem minilo dovolj časa do smrti, da ne bi mogli povezovati vzroka smrti s kalijem.

Glede vseh ostalih bolnikov, za katere Radana obtožujejo, da jih je umoril, pa je obtoženec dejal, da je bila indikacija morfija oz. propofola v skladu z vsemi mednarodnimi smernicami. "Insinuacije, da sem z morfijem povzročil smrt, so brezvezne," je dejal Radan.

Svoje podrobnejše mnenje glede zdravljenja teh bolnikov pa bo podal po zaslišanju avstrijskega izvedenca Wolfganga Krölla, ki je izdelal izvedensko mnenje glede smrti omenjenih bolnikov. Tako danes ni želel odgovarjati na vprašanja.

Kot smo poročali, mnenje izvedenca menda za Radana ni obremenilno. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • malonaokoli 19:49 08.marec 2016.

    škoda, da ni dal odpoved pravi čas in poiskal službo na podeželju, kjer bi bil na svežem zraku.

  • popokatopetl 23:58 07.marec 2016.

    Mislim da se najbrž ne zavedaš, kako je fino, ko se znajdeš z obupnim glavobolom povsem nemočen in brez perspektive na onkologiji ipd, obdan z zdravniki ki te s sodobno medicino ne znajo pozdravit, ampak ti lahko fino nategujejo življenje. ...prikaži več Hint: če kaže da bi te kaj takega znalo s precejšnjo verjetnostjo doletet, si le pomagaj hitro na oni svet dokler si še dovolj pri močeh, ker evtanazije predvidoma ne bo, če bi še tako prosil zanjo.

  • Papaja Popi 14:58 07.marec 2016.

    nazadnje mu bodo naši pametnakoviči dali še nagrado.Nobelovo nagrado za mir.