Slovenija
470 ogledov

To je nagrajenec Združenja manager za življenjsko delo

Bogomir Strašek, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa Matjaž Tavčar
Prejemnik priznanja Združenja Manager za življenjsko delo na področju menedžmenta za leto 2018 je ustanovitelj, direktor in večinski lastnik družbe KLS Ljubno Bogomir Strašek, so sporočili iz združenja.

Priznanje mu bodo podelili na današnjem srečanju v Ljubljani, ko bodo razkrili tudi prejemnika priznanja mladi manager 2018.

Strašek je z družbo KLS Ljubno po navedbah združenja povezan že 47 let. V tem času je podjetje, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih obročev za avtomobilsko industrijo, pripeljal do globalne odličnosti.

Danes družba zaposluje 250 ljudi, ima 15-odstotni tržni delež v svetovnem merilu in 50-odstotni v evropskem, 96 odstotkov proizvodov izvozi. Kar 97 odstotkov proizvodnih procesov je avtomatiziranih in robotiziranih. Produktivnost so od leta 2000 povečali za desetkrat, dosegajo izjemno dobičkonosnost, dodana vrednost na zaposlenega je 115.000 evrov, kar je skoraj trikrat več od slovenskega povprečja. Njihovi zobati obroči so vgrajeni v motorje kar 28 avtomobilskih znamk, so poudarili v združenju.

Strašek je svojo poklicno pot začel leta 1972, ko je prevzel vodenje kovinarskega obrata SGP Gradbenik v Ljubnem ob Savinji. Po vmesnem štiriletnem skoku v politiko je prevzel mesto direktorja tedanje družbe TOZD Kovinarstvo Ljubno, ki se je pozneje preimenovala v KLS Ljubno.

Katastrofa po osamosvojitvi

Po osamosvojitvi Slovenije je družba izgubila 90 odstotkov naročil. Leta 1996 je Strašek nato zastavil po besedah Združenja Manager drzno novo poslovno strategijo, ki je prinesla ozko specializacijo v proizvodnjo zobatih obročev.

KLS je med najbolj avtomatiziranimi in robotiziranimi podjetji v svoji dejavnosti na svetu. V proizvodnji imajo že okoli 150 robotov, s čimer so dosegli "izjemno kakovost izdelkov, vrhunsko produktivnost in globalno konkurenčnost".

Kljub avtomatizaciji in robotizaciji ves čas povečujejo število zaposlenih. Ti imajo za petino višje plače od slovenskega povprečja in najvišje božičnice v slovenski proizvodni dejavnosti. Njihova povprečna starost je 38 let.

Tako Strašek kot KLS Ljubno sta prejela že številna priznanja. Leta 2011 je KLS Ljubno postal zlata gazela, Bogomir Strašek pa je prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za gospodarske in podjetniške dosežke. Leta 2017 je prejel priznanje podjetnik leta, KLS pa je dobil priznanje za najboljše družinsko podjetje v Sloveniji 2017.

Komisijo, ki je predlagala prejemnika priznanja, sestavljajo Andrej Božič kot predsednik komisije ter člani Tomaž Berločnik, Tjaša Kolenc Filipčič, Aleša Mižigoj, Saša Mrak, Sebastijan Piskar, Melanie Seier Larsen in Aleksander Zalaznik.

Dosedanji prejemniki priznanja za življenjsko delo so Jožica Rejec, Aleš Mižigoj, Cvetana Rijavec, Danica Purg, Stojan Petrič, Cvetka Selšek, Niko Kač, Milan Matos, Zlatko Kavčič, Tone Turnšek, Tone Krašovec, Bruno Korelič, Miloš Kovačič, Jože Stanič, Janko Kosmina in Marjan Prelc.

Na večernem srečanju bodo v Združenju Manager razkrili tudi, kdo bo postal mladi manager 2018. Za naziv se potegujejo direktor podjetja Smart Com Filip Remškar, direktor GKN Driveline Slovenija Peter Smole ter prokurist in solastnik podjetja Cosylab Igor Verstovšek.

Podelili bodo tudi priznanje artemida, ki ga prejmejo posameznice, ki so prebile t. i. stekleni strop in prevzele najvišje vodstvene funkcije v podjetjih oz. organizacijah. Letošnji prejemnici sta direktorica družinskega podjetja Agitavit Solutions Anka Brus in generalna direktorica GZS Sonja Šmuc.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.