Slovenija
176 ogledov

To je najbolj predvajana glasba na radijskih postajah

Radijska postja Profimedias
Med prvih 100 najbolj predvajanih skladb na radijskih programih lansko leto je 23 slovenskih izvedb. Daleč najvišje je uvrščen duo Maraaya.

Podatki Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev Fonogramov Slovenije (IPF) za lansko leto kažejo, da je 50 radijskih postaj skupno zavrtelo 196.711 različnih skladb, od tega je bilo 42,87 odstotkov slovenske glasbe. To je dve odstotni točki več kot v letu 2014.

Za RTV postaje je sicer predpisano obvezno predvajanje najmanj 40 odstotkov slovenske glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov.

Najvišje Maraaya: "Čim manj jamrat in samo delat"

Kljub več predvajane slovenske glasbe, pa je med sto najbolj predvajanih skladb lani vsega 23 slovenskih izvedb, predlani jih je bilo 33.

Daleč najvišje na lestvici, na drugem mestu, je duo Maraaya z evrovizijsko skladbo Here for you. Marjetka iz omenjenega dua je ob tem povedala, da je pomembno tudi dogajanje okoli skladbe, da so se ljudje lahko počutili vključene ter da ni dovolj le, da skladbo izdaš. Raay pa je dodal, da je recept za uspeh v tem, da čim manj jamraš in samo delaš.

Maraaya sta se med 100 največkrat predvajanih uvrstila še s skladbo Lovin me. Po dvakrat so se na lestvici pojavili še Alya, Nika Zorjan, Muff, Tabu in Magnifico.

Tudi lani najbolj predvajana evrovizijska predstavnica

Največkrat predvajane slovenske glasbe v prejšnjih letih so bile evrovizijska Spet Tinkare Kovač (2014), Zlaži se mi Alye (2013), Naj sije v očeh Muff (2012), Poljubljena Tabu (2011) in Slečeno srce Nine Pušlar (2010).

Komentarjev 6
  • Žurnalček 23:34 24.marec 2016.

    Kdo je ta Maaraja ? A bi moral vedet ?

  • Ludvik Miholic 19:22 24.marec 2016.

    nisem slovenec sem prekmurec zakaj tv ljubljana nepredvaja prekmurske pesmi ste slovenci taki egojisti

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:29 24.marec 2016.

    Še četrtina od 100 najbolj predvajanih ni slovenskih. Tud med prvimi 10 ni slovenskih če ne štejem tiste ki je angleška+slovenski izvajalec. Ne mi rečt da se z slovenskim jezikom ne da naredit popularnega komada pri nas (razen pri ...prikaži več harmoniki ipd). To je bizarno. Jz ne vem al naši izvajalci spijo na lovorikah al pa so slovenski radiji tako zaplankani da ne dovoljo več slovenske glasbe ker se bojijo neuspeha. Al pa so radii plačani da vrtijo točno določeno glasbo, kar je v tujini stalnica.