Slovenija
53 ogledov

"To je največji prikaz etnografske tradicije"

pust karneval Ptuj
1/58
Janez Krušič Sterguljc
Na letošnji povorki na Ptuju maske iz trinajstih držav. Sporočilna vrednost karnevala - smisel življenja je v sodelovanju, ne pa v egoizmu in tekmovalnosti. V Cerknici kraljevale žabe.

Vrhunec letošnjega 54. kurentovanja je popoldne na Ptuj po grobih ocenah organizatorjev privabil od 40.000 do 50.000 obiskovalcev, ki spremljajo pustno povorko z okoli 3500 pustnimi liki iz 13 držav.

Povorko si je ogledala tudi častna pokroviteljica kurentovanja, predsednica vlade Alenka Bratušek, ki so ji kurenti v dar izročili maskoto kurenta. Po besedah Bratuškove smo lahko vsi Slovenci ponosni, da se že tako dolgo na Ptuju odvija tako lepa stvar. "Kot kaže, imajo kurenti res neko čudežno moč. Tudi vreme za danes so uspeli urediti," je dejala Bratuškova. Izrekla je čestitke organizatorjem in dejala, da upa, da bodo tako, kot znajo na Ptuju organizatorji stopiti skupaj, da naredijo nekaj dobrega, to zmogli tudi politiki.

Bratuškovi so kurenti, med katerimi je bil tudi ptujski župan Štefan Čelan, ki je oblast na Ptuju v času vrhuncev pustnega karnevala predal princu karnevala, izročili tudi darilo, maskoto kurenta, in ji zaželeli, da ji bo v pomoč pri reševanju problemov.

"Kdor danes ne čuti te pozitivne energije, te moči mističnosti, temu nekaj manjka. Jaz sem prepričan, da bi Slovenija veliko lepše zgledala, če bi bili 365 dni na leto kurenti in bi razumeli, da je smisel življenja dajati, ne pa jemati, da je smisel življenja v sodelovanju, ne pa v egoizmu in tekmovalnosti. To je naša sporočilna vrednost," je dejal Čelan.

Karnevalska povorka 54. Mednarodnega KarnevalFesta je krenila ob 13. uri izpred ptujske bolnišnice proti mestni hiši in naprej do karnevalske dvorane, kjer se zabava nadaljuje. Na čelu povorke je bil 14. princ karnevala, Miroslav Slodnjak - vitez Dornavski, prvi z dvoletnim mandatom, ki se mu izteka letos. Princa je spremljala Ana Plemenita Dornavska in garda, sledila pa je povorka z okoli 3500 liki v skupno okoli 90 skupinah.

Pustni liki na letošnji povorki prihajajo iz 13 držav, poleg Slovenije še iz Albanije, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Francije, Hrvaške, Makedonije, Nemčije, Rusije, Slovaške in Srbije. Med nastopajočimi je daleč največ korentov in kurentov, skupno od 600 do 700, sicer pa so stalni udeleženci povorke orači, Dornavski cigani, kopjaši, ploharji in pokači iz različnih domačih in društev od drugod, v povorki pa seveda ni manjkalo številnih drugih pustnih likov in izvirnih skupin.

"To je največji prikaz etnografske tradicije in dediščine našega prostora, pa tudi karnevalskega duha," je dejal predsednik organizacijskega odbora kurentovanja Branko Brumen. Skupno se je oziroma se še bo na Ptuju in v okolici med svečnico in pepelnico zvrstilo 120 dogodkov javnega pomena, letošnje dogajanje pa so sicer po Brumnovih besedah zaznamovale tudi neugodne finančne in vremenske razmere.

V Butalah karneval Žabje leto

V Cerknici oziroma Butalah se je zaključil veliki tradicionalni pustni karneval, ki so ga letos poimenovali Žabje leto. Več kot deset tisoč obiskovalcem so se predstavile tradicionalne figure, kot so veliki žabec, mati vseh coprnic Uršula, njena potomka Liza s prašičem, podvodni mož Jezerko, butalski jež, ščuka, Butalci, polhi in mnoge druge.

Poleg domačih tradicionalnih pustnih mask so v karnevalu nastopili tudi Godba Cerknica in številne druge gostujoče godbe, mažoretke, kurenti s Ptuja, manjkal pa ni niti dunajski cesar s spremstvom. Karneval sicer velja za največji turistični dogodek v Cerknici. "Zaradi tega smo se tudi letos odločili, kljub krizi in težavam, da tradicijo nadaljujemo," je povedal župan Cerknice Marko Rupar. Zaradi žledu in vremenske ujme so bili v Cerknici najprej v dvomih, ali bi festival sploh organizirali.

Kljub temu so priprave potekale tekoče, ekipa je bila usklajena, kot pa je povedal Rupar, je občina letos nekoliko bolj pomagala pri organizaciji, tako finančno kot administrativno, saj je karneval velik zalogaj za pustno društvo. Tudi Butalci so s karnevalom izjemno zadovoljni. Kot so povedali, je bilo ozračje ravno prav vlažno, da se žabe niso počutile preveč izsušene. Hkrati pa so komentirali tudi aktualno dogajanje: "Sploh ni čudno, da smo Butalci postali del Notranjsko-primorske regije, saj imam vendar največjo obalo v Sloveniji in še presihajočo mornarico za povrh."

Organizatorji ocenjujejo, da si je danes, kljub nekoliko slabemu vremenu, ki so ga na Slivnici zakuhale slivniške coprnice, karneval v Cerknici ogledalo preko deset tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.