Slovenija
2 ogledov

"To je napoved konflikta z javnim sektorjem"

Branimir Štrukelj Nik Rovan
Sindikati. Janševa vlada naj najprej poskuša privarčevati pri materialnih in drugih stroških, šele potem pri javnih uslužbencih.

Varčevanje. "To je povsem napačen pristop, če bodo tako začeli!" Tako se je na napoved Janševe koalicije, da bo prihodnje leto privarčevala 800 milijonov evrov, tudi na račun javnega sektorja, odzval Drago Ščernjavič, vodja dela pogajalske skupine javnega sektorja. Po njegovem mnenju naj vlada najprej naredi konkreten načrt, koliko bo privarčevala pri javnih naročilih, materialnih stroških, povečanem obsegu dela in potovalnih stroških v tujino, šele potem pa naj pride pred sindikate. "Če bodo pa kar rekli, da bodo odpuščali, pa jaz lahko rečem, da je 90 poslancev preveč glede na to, koliko suverenosti smo prenesli v Bruselj," je primerjal 
Ščernjavič.

Podobno razmišlja vodja druge pogajalske skupine Branimir Štrukelj: "Preden pristanemo na karkoli, nam mora vlada zagotoviti, da bodo bremena pravično porazdeljena. Če v tej situaciji napovedujejo zniževanje obdavčitve kapitalskih dobičkov, hkrati pa bi zniževali plače javnih uslužbencev, to ne bo šlo. To je točka, ki je povsem nesprejemljiva in pomeni točko radikalnega konflikta, tudi splošno 
stavko v javnem sektorju."

Poleg tega Štrukelj meni, da ima zgodba o zniževanju plač ali odpuščanju "v sebi nekaj gnusnega, kar človeka sili na bruhanje". Vse politične stranke razen Janševe so namreč pred volitvami podpisale izjavo, da brez soglasja sindikatov ne bodo posegale v plače v drugi polovici 2012. "Če bodo to storile, bo to pomenilo prevaro najnižje sorte, ki bo imela ustrezen odgovor. Z ljudmi, ki lažejo in varajo, ni mogoče delati v rokavicah."

Komentarjev 5
  • Veteran 08:17 19.april 2012.

    Sindikalisti vi "lajate zaradi sebe ne zaradi delavcev" - pravi bedniki ste in hujskači - sram vas bodi.

  • opaz 23:42 23.januar 2012.

    Kučanovi talibani so že začeli z rušenjem, pa še ne vedo koga. Bolano res.

  • francek 23:00 23.januar 2012.

    V TREH LETIH SE JE BREZPOSELNOST POVEČALA ZA 100% PA SO SINDIKATI MIROVALI, ŠE PREDEN JE Z DELOM ZAČELA NOVA VLADA, PA ŽE BRUSIJO KOSE IN GROZIJO. ZAKAJ ŽE? NAKLUČJE?