Slovenija
6246 ogledov

"To je naš junak, na katerega smo izjemno ponosni"

Branko Zupanc, policist PMP Dobova, ki je iz požara rešil soseda PU Novo mesto
Razbil vrata in okna in rešil hudo opečenega soseda.

"Branko Zupanc, policist Postaje mejne policije Dobova je naš junak, na katerega smo izjemno ponosni," so zapisali na profilu novomeške policijske uprave. Včeraj, ko ni bil v službi, je v Brežicah iz požara rešil svojega soseda, ki je bil že hudo opečen in bi sicer najbrž umrl v požaru.

"Ukrepal je izjemno hitro in požrtvovalno, s silo telesa je razbil vrata stanovanja, ki ga je zajel ogenj in gost dim, kasneje še okna in hudo opečenemu sosedu pomagal do prihoda reševalcev in gasilcev. Zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida je tudi sam potreboval zdravniško pomoč, vendar je že v domači oskrbi," poročajo. 

Posledice požara v Brežičah, požar | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Včeraj dopoldne je v stanovanjskem objektu v Brežicah, kjer živi, slišal krike sosede, da gori. Takoj je stekel v pritličje, kjer se je po hodniku iz gorečega stanovanja 59-letnega moškega že valil gost črn dim. Brankova partnerka je o požaru obvestila policiste na številko 113 in stanovalce pozivala, da zapustijo objekt. Branko, ki je tudi sam gasilec v PGD Brežice mesto, je iz izkušenj vedel, da v teh razmerah šteje vsaka sekunda. S silo telesa je razbil vrata stanovanja, ki so bila zaklenjena, po tleh, kjer je manj dima, se je skušal splaziti v smeri, od kjer je bilo slišati stokanje moškega. S skrajnimi močmi je zadrževal dih, a mu ni uspelo priti do njega

"Hitro se je vrnil na hodnik, potem pa z gasilnim aparatom razbil okno stanovanja. Pričel je gasiti in pozival soseda, ki je obležal na gorečem kavču, naj se skuša približati oknu. Moškemu se je uspelo dvigniti, Branko pa ga je nagnil skozi okno, da je lahko zadihal. V tem trenutku so na kraj prispeli njegovi kolegi policisti in kolegi gasilci iz PGD Brežice mesto. Reševalci so hudo opečenega moškega odpeljali v bolnišnico in po zadnjih podatkih naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje stabilno. V bolnišnico je zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida moral tudi Branko, vendar je z njim vse v redu in je že v domači oskrbi," so sporočili z novomeške policijske uprave. 

"Skromni Branko, policist z 29-letnimi izkušnjami in predani gasilec PGD Brežice mesto še vedno pravi, da ni storil nič posebnega. Mi pa vemo, da je storil tisto največ, rešil je življenje in pri tem nevarnosti izpostavil tudi svoje. Bravo, Branko!!" so zapisali policisti.

Iskrene čestitke za pogumno dejanje tudi iz našega uredništva!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • joze03 14:00 02.februar 2019.

    Bravo,čestitke za požrtvovalnost.v službi ljudstva, Na pomoč