Slovenija
36 ogledov

To je naša hrvaška ekipa

Hrvatica Martina Majerle je med tistimi, ki kažejo, kako prepletena sta sosednja Žurnal24 main
Številni uspešni Slovenci se ponašajo s hrvaškimi koreninami.

Slovenci smo ponosni na vrsto sodržavljanov, a se pogosto ne zavemo njihovih hrvaških korenin. Naštevamo nekatere, ki so zelo pripomogli k temu, da je življenje v Sloveniji prijetnejše, kot bi bilo brez njih.

Športniki, direktorji ...
Hrvaškega rodu so nekdanji nogometni selektor Srečko Katanec, modni oblikovalec Alan Hranitelj, nekdanji kapetan košarkarske reprezentance Mario Kraljević, dolgoleten direktor Luke Koper Bruno Korelič in drugi. Tudi prva žrtev slovenske osamosvojitvene vojne je bil Hrvat, in sicer Josef Šimčik.

Martina Majerle
Quartissimo

Hrvatica, ki spi s slovensko zastavo
Zmaga hrvaške pevke s skladbo, ki jo je podpisal hrvaški skladatelj Andrej Babić, je vznemirila številne tako na tej kot na oni strani še ne povsem dorečene meje.

Miljenko Licul
Oblikovalec

V istrskem Vodnjanu rojen oblikovalec je lanski dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. Oblikoval je slovenske evrokovance in tolarje, novo osebno in zdravstveno izkaznico, prvi slovenski potni list.

Ivo Vajgl
Poslanec

Predsednik parlamentarnega zunanjepolitičnega odbora in bivši zunanji minister, sicer rojen v Mariboru, ima hrvaške korenine. Njegova mati je iz Konavelj, znamenite doline pri Dubrovniku.

Dragutin Mate
Bivši minister

Bivši minister za notranje zadeve je rojen v Čakovcu. Z Janezom Janšo je sodeloval že med osamosvojitveno vojno. Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU je vodil notranje ministre EU.

Werner Brozović
Pop pevec

Priljubljeni pevec ima dalmatinske korenine. Izhaja iz primorskega mesteca Selce. Pevsko kariero je nadgradil s producentsko. Njegove pesmi pojeta tako Helena Blagne kot Natalija Verboten.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.