Slovenija
27763 ogledov

"To je neposreden napad na slovensko hrano"

trgovina oddelek sadja in zelenjave Profimedia
NSi za projekt spremljanja cen živil zahteva revizijo računskega sodišča. Projekt se jim zdi škodljiv za slovensko ministrstvo, zato naj ga ministrstvo ustavi.

V NSi menijo, da bi moralo projekt spremljanja cen osnovnih skupin živil, ki ga izvaja kmetijsko ministrstvo, revidirati računsko sodišče. Zahtevo za revizijo bodo posredovali komisiji DZ za nadzor javnih financ, ki jo vodi poslanec NSi Jernej Vrtovec. Projekt se jim zdi škodljiv za slovensko kmetijstvo, zato naj ga ministrstvo ustavi.

Koncept in metodologija sta "neustrezna"

V stranki menijo, da sta koncept in metodologija popisa cen osnovnih skupin živil neustrezna, ter da se s primerjalnikom teh cen povzroča huda škoda slovenskemu kmetijstvu. Živilskopredelovalna industrija namreč trgovcem ne zmore ponuditi domačega mesa po dumpinških cenah, trgovci in posledično potrošniki pa posegajo po mesu iz tujine, ki je poceni in slabše kakovosti, so navedli v zahtevi za revizijo, kot so jo medijem danes posredovali iz stranke.

"Zavajanje kupcev ter povzročanje pritiskov na cene domačih proizvajalcev in dobaviteljev je neposreden napad na slovensko hrano in s tem na kmetijstvo in celotno prehransko verigo," so zapisali.

Trgovina, hrana, živila | Avtor: Profimedia Profimedia

Gibanju Svoboda očitajo, da rušijo dolgoletna prizadevanja

Dodali so, da je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z deležniki v prehranski verigi vrsto let gradilo promocijske sheme kakovosti lokalno pridelane hrane, sedaj pa pod vodstvom Gibanja Svobode ruši dolgoletna prizadevanja za osveščanje potrošnika o pomenu lokalno pridelane hrane.

"S primerjalnikom cen osnovnih živil je ministrstvo pod vprašaj postavilo domačo pridelavo in predelavo hrane ter kratkih dobavnih poti," so prepričani v stranki.

Ocenjujejo, da je revizija projekta pri računskem sodišču nujna, ministrstvo pa pozivajo, da projekt takoj ustavi in "sredstva uporabi bolj smotrno".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar lopov
    lopov 20:45 17.januar 2024.

    VSAK DOBI OGLASE NA DOM... IN VSAK VE KJE NAJCENEJE NAKUPUJE PLUS APLIKACIJE KJER IMAŠ VSE... KDO RABI ZAVAJANJE IN ŠE TO PLAČLJIVO... VSE NAGNAT Z SVOBODO VRED...

  • Francs 13:43 17.januar 2024.

    Ta košarica bi mogla dobiti sodni epilog. Eno samo zavajanje za veliko našega denarja. Cene lahko spreminjajo na zvezi potrošnikov , ministrstvo pa naj se ukvarja s konkretnejšimi zadevami !

  • Friderik1950 05:48 17.januar 2024.

    Saj to smo pa že razlagali, da je 'košarica' neumnost. Zanimivo, da se jih na ministrsvu prav nič ne prime. Politična trma pač in klasika, da iz neumnosti napravimo še večjo ali pa več manjših neumnosti.